sud bih (3)Svjedoci Odbrane Gorana Mrđe ispričali su da dok su bili na ratištu sa optuženim nisu vidjeli ili čuli da je maltretirao Bošnjake.

Svjedok Dragutin Vukša je ispričao da je optuženog Gorana Mrđu poznavao kao dijete, te da su tokom rata bili zajedno na ratištu.

Vukša je kazao da je optuženi dolazio i u njegovu trgovinu u selu Fajtovci (općina Sanski Most), ali je rekao da nikada nije došlo do incidenta s Goranom Mrđom. Dodao je i da je poznavao Tahira Cerića, čija kuća se nalazila na raskršću. U unakrsnom ispitivanju, svjedok je rekao da ne zna ko ga je ubio, niti zna nekoga ko to zna.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Vukša je rekao da je bio uhapšen i osumnjičen “za navodne ratne zločine“, te da zna da je protiv njega podignuta optužnica koja nije potvrđena. Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine podiglo optužnicu protiv ovog svjedoka i još šest osoba za zločine počinjene na području Sanskog Mosta 1992. godine. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta u periodu od 1992. do 1994. godine.

Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok na ovom ročištu, Milorad Bašić, rekao je da Gorana Mrđu poznaje od prije rata kao komšiju iz Donjeg Lipnika (općina Sanski Most), te da su tokom rata bili u istoj jedinici. Kako je naveo, na borbenoj liniji je viđao Bošnjake iz radnog voda, te je istakao da nije vidio ili čuo da ih je optuženi maltretirao.

Na ovom suđenju svoj iskaz je dala i Merima Menković, koja je rekla da poznaje Gorana Mrđu od 2010. ili 2011. godine, te da je dvije godine radila u njegovom lokalu u Prijedoru.

Za to vrijeme, kako je rekla, optuženi se nikada nije pogrdno obraćao njoj ili gostima Bošnjacima i Hrvatima, nije upućivao uvrede na nacionalnoj osnovi, niti dozvoljavao nacionalističke pjesme u svom lokalu.

“I kao prijatelj, i kao radnik, uvijek je za mene bio tu sto puta, više nego otac“, kazala je svjedokinja, dodavši da se sama ponudila da svjedoči o njegovom karakteru, te da su joj optuženi i njegova porodica pomagali.

Suđenje će se nastaviti 23. juna.

BIRN