srna-ministar djokicMinistar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas, povodom najavljenih protesta Saveza za promjene u Prijedoru zbog namjere Vlade da proda državni udio u Rudniku željezne rude “LJubija”, da bi bilo dobro da opozicija protestuje protiv same sebe.

“Kada su oni 2004. godine osnovali zajedničko preduzeće sa `Mitalom`, potpisali su ugovor prema kojem se RŽR više neće baviti konkurentnom djelatnošću, odnosno eksploatacijom rude. Time je ono postalo mrtvo preduzeće”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Đokić je dodao da ne vidi razloga da “Arselor Mital” ne može da posluje ukoliko dođe do promjene jednog od akcionara.

“Ovo radimo da bismo oživjeli proizvodnju na širem području Prijedora, kao što su to rudišta u LJubiji, gdje se godinama ne vrši eksploatacija rude. Na rudištu u Omarskoj zalihe rude će se iscrpiti za sedam-osam godina”, naveo je Đokić.

rzr ljubijaPrema njegovim riječima, pravo opozicije je da protestuje, ali da to ne može biti reper za rad vlasti u Srpskoj, jer vlast mora da vodi računa o tome šta je interes Republike.

Predstavnici Saveza za promjene najavili su danas proteste u Prijedoru za 9. juni zbog namjere Vlade Srpske da proda državni dio kapitala RŽR firmi “Izraeli investment grupi”.

Vlada Republike Srpske donijela odluku o prodaji 64,9998 odsto akcija osnovnog kapitala Akcionarskog društva Rudnika željezne rude “LJubija” metodom neposrednog odabira kupca.

Vlada se upoznala o ponudi “Izraeli investment grupe” za kupovinu akcija državnog kapitala u “LJubiji”.

Prijedlog o prodaji državnog dijela kapitala u RŽR “LJubija” biće pred poslanicima Narodne skupštine u nastavku 12. redovne sjednice kao tačka već ranije usvojenog dnevnog reda.

SRNA