rtrs-azijski moljacStručnjaci kažu da je ova štetočina uvezena iz Kine, zajedno sa sjemenom trave i ukrasnog bilja i da je izuzetno teško spasiti i višedecenijske živice. Najdjelotvorniji su invazivni hemijski tretmani.

Nekada atraktivne zelene „žive“ ograde pod Kozarom, danas su sve rjeđe. „Azijski ili šimširov moljac“ redom brsti lišće živica od šimšira. Zbog masovne najezde ove štetočine prijedorski vrtlar Miloš Končar bio je prinuđen da u potunosti ukloni 15 metara nekada žive ograde. Međutim, moljac je napao još dvadesetak metara živice, koja se osušila u potpunosti.

Stručnjaci kažu, u ovoj fazi, teško je da će doći do oporavka rastinja. Moljac je aktivan od aprila do septembra i vjeruje se da je uvezen sa sjemenima iz Kine. Djelovati se mora što prije, a preporučuje se fizičko otresanje živice. Ipak, hemijski preparati su najdjelotvorniji. Ako živica počne da se suši, nema povratka.

– Pri velikoj invaziji jedina moguća mjera je totalno uništavanje i spaljivanje ostataka. Pretpostavke su da je ovaj štetnik došao čak iz daleke Kine i da je uvezen pri sjemenima trava, biljaka, ukrasnog bilja, istakla je Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Grada Prijedora.

Uslovi uvoza sjemena propisani su zakonskim odredbama na osnovu kojih resorno ministarstvo izdaje saglasnost za uvoz. Kontrolu sjemena pri uvozu obavlja republička Fitnosanitarna inspekcija, a pošiljku bi trebalo da prati neophodna dokumentacija.

– IS sertifikat, OEC10 sertifikat, rješenje ministarstva za uvoz, D dozvola za robe koje podliježu za izdavanje iste, dakle robe koje se nalaze na spisku roba za uvoz i izvoz, zatim fitosanitarni sertifkat i fakture dobavljača, naglasio je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pri kupovini sjemena i sadnica, potrebno je obratiti pažnju na deklaraciju, preporučuju stručnjaci. Razmjera štete od ove štetočine pod Kozarom još nije poznata. Pčelari apeluju da se prilikom upotreba insekticida koriste oni koji nisu štetni za pčele.

RTRS