srna-znak zivotne sredine (1)Promocijom Znaka zaštite životne sredine Republike Srpske, čiji je autor student grafičkog dizajna na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Sanja Kvasni, danas je u Nacionalnom parku “Kozara” obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine.

Pomoćnik ministra za ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin rekla je da je izabrani znak veoma aplikativan i da može poslužiti za ambleme i suvenire u zaštićenim područjima.

“Željeli smo da promovišemo prirodu i ukažemo na njen značaj. Nacionalni park `Kozara` bogat je raznovrsnim biodiverzitetom i tradicijom iz Narodnooslobodilačkog rata”, istakla je Radusinova.

Prema njenim riječima, ovaj dan obilježava se i u Republici Srpskoj svake godine, a prvi put u saradnji sa Akademijom umjetnosti.

srna-znak zivotne sredine (2)“Za ovu priliku odlučili smo se da angažujemo studente dizajna, budući da nam je bio potreban znak zaštite životne sredine. Napravili su izložbu i ponudili 22 rada, a komisija je imala nimalo lak posao da izabere one koje će nagraditi i Znak zaštite životne sredine”, rekla je Radusinova.

Student druge godine Akademije umjetnosti Sanja Kvasni, čiji je rad izabran kao Znak zaštite životne sredine Republike Srpske, istakla je da je dugo razmišljala i istraživala šta bi ti mogao da bude simbol zaštite prirode.

“Veoma sam ponosna na to što je moj rad izabran”, rekla je Sanja Kvasni.

Šef Katedre za grafički dizajn na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Goran Janković zahvalio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, koje je fakultetu ukazalo povjerenje i raspisalo konkurs za izradu ovog znaka.

srna-znak zivotne sredine (3)“Studenti su vrijedno radili i dobili smo 22 vizuelna identiteta. Velika je stvar što je data mogućnost kreativnim mladih ljudima da rade za potrebe jedne institucije”, izjavio je novinarima Janković.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Rončević rekao je da je ovo prilika da se obilježi i 8. juni, Dan planinarske prirode i Dan nacionalnog parka “Kozara”.

“Priroda je u našem nacionalnom parku bila darežljiva prema nama, ali klimatske promjene opominju da o prirodi moramo voditi više računa i ovaj događaj i novi znak neka budu opomena i apel onima koji uništavaju prirodu da to čine u što manjoj mjeri jer je život na ovoj našoj planeti moguć jedino u sadejstvu sa prirodom”, naglasio je Rončević.

Promocijom Znaka, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske obilježili su Svjetski dan zaštite životne sredine.

Manifestaciju je, osim promocije novog znaka, činila i izložba radova studenata Katedre za grafički dizajn Akademije umjetnosti koji su bili učesnici konkursa koje je raspisalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

SRNA