elta-vidovdanski dani omarska“Vidovdanski dani u Omarskoj”, naziv je manifestacije, koja je proteklog vikenda održana u tom mjestu. Tim povodom organizovana je izložba tradicionalnih jela, narodnih rukotvorina, gastro specijaliteta, ali i raznih eksponata. Svi prisutni imali su priliku i da uživaju u zanimljivom kulturno-zabavnom programu.

Vrijedne domaćice iz Potkozarja pripremile su razna, kako slana, tako i slatka tradicionalna jela, koja su predstavile na ovoj manifestaciji. U pitanju su domaći specijaliteti, koji se danas rijetko spremaju u domaćinstvima, a čiji ukus se ne može porediti sa brzom hranom, koju uglavnom konzumiramo.

– Pripremili smo domaću, starinsku hranu, omač, štrudle, pite, kolače, pile, uštipci, istakla je Rajka Anđić, članica Aktiva žena “Omarska”.

Kao što to običaji i tradicija nalažu, dobra hrana mora se zaliti i kvalitetnom domaćom rakijom. Čarobni napitak pronašli smo kod Radojice Berića.

– Ova rakija je među vrhunskim rakijama. Tajna pečenja se ne odaje. Sa ovom rakijom smo osvojili tržište Amerike, kaže Radojica Berić.

Posebnu pažnju nam je privukla baka sa preslicom. Kaže da je pređa gotovo izumrla na našim prostorima, a njena želja je da ovaj drevni način izrade odjevnih predmeta prenese na mlađe generacije.

– Nekada je sve ovako rađeno. Još se malo bavim pređom. Ima ovih curica koje su zainteresovane da nauče da predu, priča Danica Cunjak.

Manifestaciju “Vidovdanski dani u Omarskoj” posjetio je i prvi čovjek Prijedora. Marko Pavić smatra da obiljažavanje Vidovdana ove godine ima poseban značaj, jer se ujedno obilježava I 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

– Obilježavanje Vidovdana je ove godine od posebnog značaja, jer mnogi žele da oslobodilački pucanj pretvore u teroristički čin. Mi nikada nismo bili na istoj strani, na našu sreću, a njihovu nesreću. Mi smo uvijek bili na strani pobjednika, rekao je Pavić.

Vidovdanske dane u Omarskoj obilježila je i kulturna manifestacija, na kojoj su nastupili mališani iz vrtića “Palčić”, učenici Muzičke škole, ali i Kulturno-umjetnička društva sa područja Prijedora. Ni ove godine nije izostao Memorijalni turnir u malom fudbalu “Milenko Majstorović Mimo”.

ELTA TV