anadolija-jakarina kosa-skeletni ostaciEkshumacija na lokalitetu masovne grobnice Jakarina kosa, na području Prijedora, sutra bi trebala biti završena, a u protekla četiri mjeseca ekshumirana su 622 skeletna ostatka i dva kompletna tijela, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.

Ekshumacija je počela 6. jula i pretraživanje lokaliteta Jakarina kosa je trajalo skoro četiri mjeseca. Pretpostavlja se da je riječ o prijedorskim civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

“Na lokalitetu Jakarina kosa, na području opštine Oštra Luka, do sada su ekshumirana 622 skeletna ostatka i dva kompletna tijela. Dakle, ovdje nije riječ o broju identiteta nego o broju kostiju, a broj identiteta imat ćemo kada se završi DNK analiza. Prvi koštani uzorci su već poslati u laboratoriju Međunarodne komisije (ICMP) i mi vrlo brzo očekujemo prve DNK rezultate. Sigurno je da će ovdje biti novih identiteta, ali i reasocijacija, odnosno kompletiranja onih koji su ranije pronađeni na Jakarinoj kosi ili na Tomašici”, istakla je Čengić.

Masovna grobnica u rudniku Jakarina kosa otkrivena je još 2001. godine i tada su ekshumirane 373 žrtve. Na lokalitetu Tomašica 2013. pronađena je takođe masovna grobnica iz koje je ekshumirano 435 žrtava. Lokalitet Tomašica tada je rađen treći put.

“Ove dvije masovne grobnice su povezane na temelju DNK analize. Utvrđeno je da je dio Tomašice izmješten na lokalitet Jakarina kosa. Ekshumacija bi trebala biti završena sutra. Detaljno je pretražen ovaj lokalitet i mi za sada nemamo informacija o mikrolokaciji. Naravno, ukoliko dođemo do novih informacija o mikrolokaciji masovne grobnice, mi ćemo se svakako ponovo vratiti na lokalitet Jakarina kosa ili na lokalitet Tomašica”, istakla je Čengić.

Prema informacijama kojima raspolaže Institut, nedostaje oko 200 žrtava koje bi trebale biti na ovim lokalitetima.

“Oni se nalaze ili na Tomašici ili na Jakarinoj kosi, odnosno, oni koji su počinili zločine imaju informacije o tačnim lokacijama”, poručila je Čengić.

Lokacija Jakarina kosa pretraživala se i mašinski i ručno. Detaljno je pretražen rudnik Jakarina kosa.

Prema riječima Čengić, ovdje se radi o specifičnoj lokaciji, krateru, rudniku u koji su ljudi pobacani, nakon što su ubijeni, a potom su na njih bacili razna eksplozivna sredstva.

Na lokalitetu Jakarina kosa pronađene su lobanje, dijelovi ruku, nogu, u nekim slučajevima samo sitne kosti, a pronađeni su i brojni lični predmeti. Zatim, u nekim slučajevima eksplodirana, a u nekim neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva koja su bila bačena po tijelima ubijenih.

Agencija Anadolija