promocija prognani orfeji (1)Antologija izbjeglih srpskih pjesnika “Prognani Orfeji”, promovisana je sinoć u Galeriji “`96” u Prijedoru.

Antologija srpske izbjegličke poezije sa područja Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije s kraja 20. vijeka objavljena je prije četiri dana u izdanju kulturne institucije “Brankovo kolo” i sinoć je prvi put promovisana.

Antologiju je sastavio direktor “Brankovog kola” Nenad Grujičić koji je istakao da je ova knjiga posebna zbog toga što se ovom tematikom na Balkanu i šire do sada niko nije bavio.

U antologiji čitaoci mogu naći 116 pjesnika, od najstarijih, rođenih prije Drugog svjetskog rata, pa do najnovijih koji su još bili djeca u vrijeme izbjeglištva i progona u ratovima s kraja dvadesetog vijeka.

promocija prognani orfeji (5)Grujičić kaže da je uvrstio samo pjesnike koji su na sopstvenoj koži osjetili vatru najnovijeg rata u drami prisilnog napuštanja kućnog praga.

On navodi da antologija pokušava da poezijom, kao najvišim oblikom pismenosti, predoči dramu ljudskog bića u izbjeglištvu i progonu poslije ratova na Balkanu.

“Kada se nadnosimo nad ovom knjigom sjetimo se prognanog pjesnika Ovidija iza koga je, kada je sve izgledalo beznadežno, nakon toliko vekova ostalo svetsko pesničko delo, a od rimskih vladara toga vremena ne pamtimo gotovo ništa”, rekao je Grujičić, predstavljajući knjigu.

promocija prognani orfeji (3)O knjizi su govorile Dragana Kragulj i Aleksandra Marilović, a pjesme iz antologije kazivala je glumica Pozorišta Prijedor Zorica Jojić.

Ovo je peta antologija koju potpisuje Nenad Grujičić. Prethodile su joj antologija posvećena narodnom blagu – ojkači, uslijedio je Almanah stihova povodom 20 godina edicije “Stražilovo”, zatim Opšta antologiju srpske poezije od 1847. do 2000.godine i Panorama poezije Brankovog kola “Da dopletem venac započeti”.

Antologija izbjeglih srpskih pjesnika “Prognani Orfeji” tek će imati svoje promocije početkom avgusta u Beogradu i Novom Sadu, a u septembru na “Brankovom kolu”.

Sinoć je predstavljena i Grujičićeva knjiga “Svetlica” koja je izašla u izdanju beogradske “Prosvete”. Sačinjena je od pjesama pisanih 14 godina o zavičaju, djetinjstvu, poeziji, ljubavi.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

promocija prognani orfeji (2) promocija prognani orfeji (4)