Rudarski fakultet u Prijedoru priprema sporazume o mobilnosti studenata sa srodnim fakultetima u Beogradu i Ljubljani koji bi trebalo da zažive u narednih godinu dana, a prema kojima će studenti imati priliku da jedan semestar pohađaju u tim gradovima, najavio je redovni profesor ove javne visokoobrazovne ustanove Vladimir Malbašić.

“Tamo bi i polagali ispite iz predmeta koje tamo slušaju, a to bi im vrijedilo i ovdje”, rekao je Malbašić Srni.

Rudarski fakultet, od ove godine, na prvom ciklusu studija imaće i inženjerstvo zaštite životne sredine.

“Stiče se zvanje diplomirani inženjer zaštite životne sredine sa 240 ECTS bodova. U vrijeme globalne transformacije ka zelenim tehnologijama, to je možda i smjer sa najširom mogućom primjenom”, pojasnio je Malbašić.

On je istakao da je rudarstvo bazna industrija koja ne može da iščezne.

“Na jednog rudara dolazi sedam radnika u drugim industrijama. Rudarstvo nije samo šljem, čizma, blato, smjena, buka, kamion. Po zaradama, ispred rudarskih inženjera, samo su IT i bankarski sektor”, rekao je Malbašić.

Malbašić je dodao da na fakultetu imaju dvije trećine softvera koji se koriste u najrazvijenijim sredinama.

Viši asistent na ovom fakultetu Duško Torbica rekao je da je od 153 svršena studenta ovog fakulteta samo pet nezaposlenih.

“Srednjoškolcima se najmanje sviđa to što je prijemni ispit matematika, ali imamo onlajn tipske zadatke, a imamo i sedmicu dana besplatne instruktivne nastave ovdje na fakultetu pred prijemni”, istakao je Torbica.

On je rekao da su studentima, pored stipendija iz javnih budžeta, dostupne i one iz privrede, da kompanije stipendiraju studente i bez obaveze da kod njih počnu raditi, kao i da su svi studenti koji su trenutno apsolventi već u radnom odnosu.

Ovaj fakultet realizuje intenzivnu kampanju među učenicima četvrtog razred srednjih škola širom Republike Srpske – u Prijedoru, Banjaluci, Srebrenici, Novom Gradu, Tesliću, Kozarskoj Dubici, Mrkonjić Gradu, Doboju, Derventi, Prnjavoru, Šamcu i Gradišci.

Svršeni srednjoškolci koji se odluče studirati na ovom fakultetu treba da predaju dokumente od 19. do 23. juna, a prijemni ispit je 26. juna.

Svi studenti studiraju o trošku budžeta Republike Srpske, godišnja školarina je 84 KM, a smještaj za studente izvan Prijedora je u hotelu “Prijedor” po cijeni smještaja u studentskim domovima u Banjaluci.

Glas Srpske – SRNA