Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor obišao je danas Javnu ustanovu Centar “Sunce” gdje je završeno postavljanje i montaža pneumatskog, panoramskog lifta za štićenike ove ustanove za šta je iz budžeta grada izdvojeno 80.000 KM.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat priveden kraju posebno što će lift omogućiti kvalitetniji boravak štićenika u ovoj ustanovi.

“Bili smo više puta ovdje, razgovarali sa rukovodstvom i sa savjetom roditelja o prioritetima ove ustanove i tu je iskazana potreba da se u što skorije vrijeme izgradi jedan savremeni lift za učenike kako bi imali pristup senzornoj sobi i svim učionicama”, izjavio je Javor novinarima.
On je dodao da je dobio potvrdu izvođača radova da je ovo prvi lift ovakve vrste u BiH te da je ovo bio samo jedan u nizu prioriteta koji će biti realizovani u ovoj godini u ovoj ustanovi.

“Grad Prijedor je u budžetu izdvojio 192.000 KM za ovu ustanovu i ta sredstva će biti izdvojena za hranu, prevoz učenika i materijalne troškove, a posebno raduje činjenica da smo od prošle godine na više zahtjeva koliko je bilo u prethodnom periodu, odlučili i obezbijedili sredstva za jednu bruto platu za radnika koji radi sa djecom predškolskog odnosno vrtićkog uzrasta”, istakao je Javor.

On je naglasio da sva djeca u gradu bez obzira koju školsku ustanovu koju pohađaju moraju da imaju jednake uslove i jednaku podršku od strane grada.

“Ono što je još bitno je da ćemo mi kao Gradska uprava izdvojiti u budžetu sredstva za kombi, evo već ima jedna akcija koja traje jedan duži vremenski period, ostao je jedan iznos koji nije prikupljen, ovom prilikom želim da se zahvalim svim donatorima koji su uložili sredstva, a grad će ostatak potrebnog novca uplatiti na račun ustanove jer je jako bitno da djeca imaju adekvatan i siguran prevoz od kuće do škole”, rekao je Javor.

Direktor Javne ustanove Centar “Sunce” Slađana Radaković se u svom obraćanju zahvalila Gradskoj upravi Prijedor koja ih nesebično prati u svim aktivnostima i projektima kako bi unaprijedili vaspitno obrazovni rad i kvalitet života djece sa smetnjama u razvoju.

“Ovo je izuzetno važan projekat ne samo za našu ustanovu nego i za lokalnu zajednicu i regiju uopšte i ovaj lift će nam omogućiti da iskoristimo kapacitet objekta u potpunosti i da se nastavnici i stručno osoblje, a pogotovo djeca mogu koristiti svim resursima koje daje ova ustanova”, istakla je Radakovićeva.

Ona je potvrdila da od septembra prošle godine po prvi put imaju i vrtić za ovu kategoriju djece, a da su i pri kraju aktivnosti na prikupljanju sredstava za namjensko vozilo za invalidna lica čija je vrijednost 45.000 KM.

Ovu ustanovu pohađa 107 učenika, a pored osnovne i srednje škole, pripremnog programa, ona je i resursni centar koji pokriva prijedorsku i hercegovačku regiju.

prijedorgrad.org