Odbornica Stranke demokratske akcije u Skupštini grada Prijedora Almasa Mušić tokom jučerašnjeg Aktuelnog časa na 27. redovnoj sjednici lokalnog parlamenta upitala je gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora da li je stigao zahtjev ispred Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Prijedor u vezi sa posljednjim dešavanjima 18. februara ove godine, s obzirom da je isti zahtjev upućen i odbornicima.

Naime, imam Čaršijske džamije u Prijedoru Omer ef. Redžić i predsjednik MIZ Prijedor Ermin Trnjanin obratili su se gradonačelniku i odbornicima u vezi posljednjeg defilea navijača prošle subote.

-U momentu naše podnevne molitve, a poslije koje je bila dženaza namaz (sahrana), grupa navijača je stala pred Čaršijsku džamiju i gromoglasnim neprimjerenim, nacionalističkim navijanjem proizvela teške osjećaje nesigurnosti i panike kod moje porodice i djece, koja su u strahu izašla vani da vide šta se događa – navodi se u dopisu koji potpisuju imam ove džamije i predsjednik MIZ Prijedor.

Dalje se navodi da ovo nije prvi put da se navijačima dozvoljava da se uz prisustvo službenika policije stoji pred Čaršijskom džamijom i skandiraju nacionalističke parole.

-Stoga od Vas kao prvog čovjeka grada Prijedora tražim da se sa ovom praksom prestane, jer nimalo ne doprinosi unutrašnjem miru u gradu Prijedoru.
Iskreno se nadam da ćete svoju poziciju iskoristiti i skrenuti pažnju na ovakva nedolična ponašanja koja nikome ne doprinose u ovom gradu i da se ove stvari više ne događaju – navodi se u zahtjevu.

U odgovoru odbornici Mušić gradonačelnik Javor je rekao da se radilo o grupi navijača koji su na dan utakmice prošli centrom grada i skandirali a potom je imam uputio određen dopis u kome je naveo da su zabrinuti za bezbjednost.

-Održan je Savjet za bezbjednost grada Prijedora gdje su konstatovane određene stvari. Zaprimio sam zahtjev, zauzeli su se određeni stavovi po tom pitanju i to je to što vam u ovom trenutku mogu reći po tom pitanju – rekao je Javor ne precizirajući o kakvim se to zauzetim stavovima radi.

O ovom slučaju bilo je riječi i na sjednici Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora održanoj prošle sedmice

Tekst i foto – www.prijedordanas.com