Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Dragoslav Kabić izjavio je da se skandalozna izjava imama iz Kozarca o Svetom Savi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi mora osuditi i da istražni organi moraju sprovesti postupak da se vidi kako i zašto neko širi vjersku mržnju među građanima Prijedora.

“Bojim se da iza svega toga ne stoji sam imam, nego da je to neka druga politička pozadina partija koje loše stoje na teritoriji BiH, a pogotovo Republike Srpske i koje žele na ovaj način da pridobiju neke političke poene”, rekao je Kabić na konferenciji za novinare koju su danas održali gradonačelnik Prijedora, predstavnici političkih partija i nezavisni odbornici u Skupštini grada.

On je naveo da je ovo jedan u nizu incidenata koji se pojavljuje u posljednje vrijeme.

“Mi u gradu Prijedoru nećemo nasjesti na ove provokacije, naši građani će ostati mirni i tolerantni iako je ovo za sve drugo osim za toleranciju”, rekao je Kabić.

Gradonačelnik Javor: Skandalozna izjava imama iz Kozarca narušava sve ono što je godinama građeno u Prijedoru – FOTO/VIDEO

Kabić je naveo da su predstavnici svih političkih partija koje djeluju u gradu Prijedoru bili pozvani na konferenciju za novinare na kojoj bi se izjasnili o ovom incidentu koji se desio 27. januara, na Svetog Savu, u Kozarcu, ali da se SDA nije odazvala.

On je dodao da bi napustio svaku službu u pravoslavnom hramu kada bi neko na ovakav način ponižavao drugu vjeru.

“Isto tako želim da se zapitam, jedan čovjek je jedan čovjek, ljudi koji su prisustvovali tom vjerskom obredu, čudi me zašto niko od njih nije reagovao”, rekao je Kabić.

Prijedor: Imam Amir Mahić pripisao Svetom Savi fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo

On je pozvao pripadnike svih vjerskih zajednica na području grada Prijedora da se uzdrže od bilo kakvih revanšizama ili pokušaja daljeg raspirivanja ovog incidenta.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ sektaštvo.

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio “veoma kontroverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”, objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu “kozarac.eu”.

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”.

Snimak je uklonjen sa navedenog portala “kozarac.eu” na kojem je bio dostupan do jutros.

SRNA