Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor najoštrije je osudio vrijeđanje srpskog naroda, pravoslavnih vjernika i srpske pravoslavne crkve koje je na Saviidan u Kozarcu iznio tamošnji imam.

“U šoku sam i veoma razočaran kada sam vidio izjavu imama iz Kozarca i zapitam se ko sve danas ima priliku da predstavlja jednu vjeru i da se obraća vjernicima”, izjavio je Javor na pres konferenciji koju je danas organizovao zajedno sa predstavnicima političkih partija i nezavisnih odbornika u Skupštini grada, a povodom skandalozne izjave o Svetom Savi i pravoslavlju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amira Mahića.

Javor je dodao i da je stvar još gora jer je pomenuti imam svoju izjavu dao 27.januara na Savindan gdje je Svetog Savu nazvao sektašem i da je začetnik fašizma na ovom području.

“Isto tako sve pravoslavne vjernike je nazvao sektašima i sljedbenicima fašističke ideologije svetosavlja. Ovo je jedan veoma osjetljiv momenat i mogu slobodno da kažem da je ovo govor mržnje kojim treba da se pozabave nadležni organi i nadležne institucije kako u našem gradu tako i na republičkom nivou”, naglasio je Javor.

Prijedor: Imam Amir Mahić pripisao Svetom Savi fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo

On je dodao da je povodom toga odmah jutros sazvao sastanak na kojem je bio prisutan i načelnik Policijske uprave Prijedor sa svojim saradnicima gdje su se usaglasili oko određenih stavova i zaključaka.

“Nažalost, Prijedor je takav grad, ima tešku istoriju i tešku prošlost i godinama unazad trudimo se svi zajedno da budemo primjer jedne lokalne zajednice u kojoj vlada suživot, mir i tolerancija i veoma smo uspješni u tome i to se vidi”, rekao je Javor.

On je dodao da se upravo zbog toga ne smije dozvoliti da pojedinci poput imama iz Kozarca narušava sve ono što je unazad godinama građeno.

“Pozivam sve građane našeg grada da budemo mirni, da budemo dostojanstveni i da ne nasjedamo na provokacije , da prepustimo nadležnim organima da rade svoj posao. Isto tako pozivam Islamsku zajednicu BiH , grada Prijedora i sve islamske zajednice iz susjednih opština i gradova da se ograde od ovih stavova jer ovakvi govori mržnje škode svima,a naročito islamskoj zajednici”, istakao je Javor.

On je za narednu sedmicu najavio da se sazvati posebnu sjednicu Skupštine grada Prijedora.

“Biće samo jedna tačka dnevnog reda, a to je skandalozno ponašanje i sama izjava imama iz Kozarca gdje će biti prisutni predstavnici svih relevantnih institucija u gradu”, rekao je Javor.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio “veoma kontraverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”, objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu “kozarac.eu”.

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”.

Snimak je uklonjen sa navedenog portala ” kozarac.eu” na kojem je bio dostupan do jutros.

prijedorgrad.org