Dani zime na Kozari okupili su danas preko hiljadu posjetilaca, a ova tradicionalno manifestacija održana je po 16.put.

Budući da se održava u Nacionalnom parku “Kozara” manifestacija je počela polaganjem vijenaca na Memorijalnom zidu u okviru Spomen kompleksa na Mrakovici.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Aleksandra Mijić, delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske i delegacije grada Prijedora i opština suorganizatora i učesnika manifestacije te drugih ustanova i organizacija.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je obraćajući se novinarima rekao da je ovo jedna predivna privredno-turistička manifestacija.

“Činjenica je da su se ljudi , nakon prekida zbog korone, uželjeli planine i boravka u prirodi i druženja na ovaj način, a to govori veliki broj posjetilaca ne samo iz Prijedora nego i okolnih gradova i opština,a tu su i gosti iz regiona”, rekao je Javor.

On je dodao da je Kozara otvorena za posjetioce tokom čitave godine i nudi bogate sadržaje za odmor i rekreaciju, a da je grad Prijedor opredijeljen da podigne na viši nivo turističku ponudu zajedno sa Nacionalnom parkom i Razvojnom agencijom “Preda”.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Božidar Nikoletić je izjavio da su ovakve manifestacije uvijek značajne za podsticaj razvoja turizma i povećanje broja posjetilaca na ovoj planini.

“Trudimo se da prema svim posjetiocima izađemo u susret, namjeravamo i imamo u planu proširenje parking prostora i vjerujemo da ćemo u tome uspjeti jer to nam je najveći problem”, rekao je Nikoletić.

U gastro-takmičenju su učestvovale 24 ekipe iz 15 opština i gradova Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Po kategorijama nadmetalo se 6 ekipa srednjih škola, 12 ekipa izviđača i planinara te 6 lovačkih udruženja.

U sportskim takmičenjima na snijegu učestvovalo je 8 ekipa,a nadmetali su se u disciplinama : trčanje u parovima zavezanih nogu, obaranje čunjeva, nabacivanje obruča, šutiranje lopte na gol, rušenje piramida i skok u dalj.

Pored takmičarskih kotlića i pripremljenih gulaša i čorbi, članovi Lovačkog udruženja “LJubija” Prijedor su tokom dana za posjetioce pripremili 1.000 porcija lovačke čorbe.

Predsjednik ovog udruženja Živko Babić izjavio je da su za zadovoljstvom prihvatili ponudu organizatora da i na ovaj način Prijedor, kao domaćin ugosti sve posjetioce ove manifestacije.

U muzičko-zabavnom programu učestvovali su etno grupa Udruženja žena “Jabuka” iz Kozarske Dubice, muške i ženske pjevačke grupe Kulturno-umjetničkog društva “Una” iz Novog Grada, pop-rok grupa “Bećari” i di-džej Vladimir Zorić.

Manifestacija je počela juče skijaškim kupom u organizaciji Planinarsko-skijaškog društva “LJubijski rudar” na kojem su učestvovala 52 takmičara i pohodom 80 planinara snježnim tazama Kozare u organizaciji Kluba ektremnih sportova” Albatros”.

Pokrovitelj manifestacije je grad Prijedor, organizator ovdašnja Turistička organizacija, a saorganizatori Nacionalni park “Kozara” i turističke organizacije Republike Srpske, grada Gradiška i opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica.

prijedorgrad.org