Dom za starija lica Prijedor nizom aktivnosti obilježiće 1. oktobar – Međunarodni dan starijih osoba s ciljem otvaranja ove ustanove prema lokalnoj zajednici, najavila je vršilac dužnosti direktora Doma Marija Ličanin.

“S jedne strane želimo naše korisnike uključiti u društvena dešavanja, a s druge skrenuti pažnju javnosti na to kako treba tretirati starije osobe, jer je moto ovog međunarodnog datuma uvijek prilagoditi okruženje i uslove života njihovim potrebama i mogućnostima, a nikako isključivati ih iz društva. Starije osobe ne smiju biti odbačne i briga o njima mora biti sveobuhvatnija”, rekla je Ličaninova Srni.

Ona je dodala da je ovo prilika i da informacije o stabilizaciji situacije i kvalitetu usluge u ovoj ustanovi dođu do što većeg broja ljudi, budući da gotovo svaka porodica ima članove koji su prije ili kasnije potencijalni korisnici doma.

“Planiramo da uskoro uvedemo Dan otvorenih vrata kada će građani, eventualni budući korisnici i članovi njihovih porodica, moći da obiđu dom i upoznaju se o uslovima stanovanja i uslugama koje nudimo. Svako želi da vidi kome povjerava brigu o bližnjima”, navela je Ličaninova.

Prema njenim riječima, s ciljem socijalizacije pojačaće se aktivnosti koje korisnici izuzetno vole, kao što su izleti, šetnje, proslave rođendana, gostujući programi, a ponovo će zaživjeti i usluga dnevnog centra koja je zbog pandemije ukinuta.

“Korisnici će moći da dolaze na dnevni boravak gdje će im biti pružena usluga ishrane, aktivnosti koje provode naši socijalni radnici, mogućnost za odmor, a da opet u željeno vrijeme odu kući. Omogućićemo i boravak korisnika na određeni broj dana, kada, na primjer, porodica koja brine o starijoj osobi ide na godišnji odmor ili iz bilo kojeg razloga ima potrebu za privremenim smještajem u našu ustanovu. Formiraćemo mobilni tim za pomoć i njegu u kući za korisnike kojima je takva usluga potrebna”, najavila je Ličaninova.

Za petak u 10.00 časova predviđena je posjeta mališana Dječijeg vrtića “Radost” Domu za starija lica uz prigodnu priredbu, a od 11.00 do 13.00 časova na malom gradskom trgu biće postavljen info-pult sa promotivnim materijalom i ručnim radovima korisnika, na kojem će biti organizovano besplatno mjerenje pritiska i šećera u krvi za starije sugrađane. U subotu, 1. oktobra, u 11.00 časova Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor održaće mini koncert u domu.

SRNA