U Prijedoru sutra počinje predizborna kampanja za prijevremene izbore za gradonačelnika, koji su zakazani za 12. decembar. Za učešće na izborima prijavljeno je 14 političkih subjekata – jedna koalicija, osam partija i pet nezavisnih kandidata.

Ostavka prethodnog gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića otvorila je brojna pitanja, a najvažnije je – ko će na njegovo upražnjeno mjesto.

Kandidat SNSD-a je Slobodan Јavor, aktuelni v.d. direktora prijedorskog Doma zdravlja i odbornik, imaće podršku Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, SPS-a, DEMOS-a, NDP-a, NPS-a i Prve SDS.

Prvi čovjek prijedorskog DNS-a, Goran Predojević, kandidat je koalicije DNS-PDP-SDS.

U „izbornu trku“ ušlo je i pet nezavisnih kandidata: Slađana Radaković, nezavisni odbornik u gradskoj Skupštini, prijedorski privrednik Mladen Unijat i javnosti manje poznati kandidati – Danijel Simatović, Vjekoslav Krneta i Saša Stupar.

Kandidaturu za učešće na izborima, osim SNSD-a, koji se prijavio kao stranka, ovjerilo je još sedam političkih partija – Radnička partija, Lijevo krilo, RE-BALANS, KRUG, SNS BiH-Samo najbolji idu naprijed, Demokratski centar Republike Srpske i Otadžbinska stranka.

Prema podacima CIK-a, pravo glasa na prestojećim izborima ima ukupno oko 86.000 Prijedorčana, koji će glasati na 130 biračkih mijesta, a na raspolaganju će im biti tri mobilna i jedan “kovid-tim”. Obezbijeđeno je i biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, na kojem će moći da glasaju građani registrovani za glasanje putem pošte.

– Oni građani ako tog dana budu u Prijedoru, i ako budu htjeli da glasaju, navratiće u Centar za biračke spiskove koji se nalazi u zgradi Policijske uprave Prijedor, kako bi uzeli potvrdu da su registrovani za glasanje putem pošte, i ista lica mogu da glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima – rekao je Željko Škondrić, predsjednik Gradske izborne komisije.

Izbori u Prijedoru izazvali su veliku pažnju, jer mediji često navode da bi ovi izbori mogli da budu „generalna proba“ za naredne Opšte. S tim su saglasni i analitičari.

– Lično mislim da kandidat DNS-a, kao zajednički kandidat opozicije, nije najbolje rješenje simbolički, ali i suštinski gledano jer je DNS, ne tako davno, izgubio izbore u Prijedoru. Možda bi neki kandidat iz neke druge stranke koja pripada opoziciji dao bolje rezultate, ali vidjećemo. Јa ne vjerujem da je SNSD u Prijedoru izgubio na značaju zbog slučaja oko Pavlovića – istakao je sociolog Dragomir Vuković.

Јedno je sigurno – pred Prijedorčanima je svakako zanimljiva predizborna kampanja, koja traje do 10. decembra.

RTRS