Novu upravu “Autotransporta” u aprilu ove godine dočekalo je zaduženje po osnovu četiri kredita u iznosu od milion i 120.000 maraka. Samo za izmirivanje mjesečne rate kredita potrebno je preko 30.000 KM, što iz tekućeg poslovanja u ovom prevozničkom preduzeću ne mogu obezbijediti. Dodatni problemi su poskupljenje goriva, zastarjeli vozni park i manjak putnika. “Autotransport” ima 12 linija gradskog i prigradskog prevoza, od toga pet nerentabilnih, koje stvaraju godišnji gubitak od preko 150.000 KM. Bez pomoći Grada, ne mogu funkcionisati, kategorični su u ovom preduzeću.

“Povećali smo prihode po osnovu tehničkog pregleda i baždarenja tahografa. Naš ukupan prihod prošli mjesec iznosio je 130.000 KM, a za bruto plate, gorivo, rezervne dijelove, kredite i ostale obaveze trebamo 180.000 KM. Dakle,svaki mjesec nedostaje nam oko 50.000 KM “, rekao je Bogoljub Marmat, v.d. direktora “Autotransporta”.

Da bi mogli poslovati, u ATP-u su morali tražiti kratkoročnu pozajmicu od Gradske uprave u iznosu od 100.000 KM. Nadaju se da će narednih pet mjeseci prebroditi sa 260.000 KM subvencija koje očekuju od rebalansa gradskog budžeta. Ostaje želja da stare autobuse zamijene sa nekoliko minibusa i kombija koji bi bili mnogo rentabilniji sa sadašnjim manjkom putnika.

kozarski.com