Cilj Savjeta za kreativne industrije Republike Srpske koji će kao savjetodavno tijelo biti osnovano pri Kabinetu Predsjednika Republike Srpske za istraživanje i analizu usmjerenu na politike u oblasti kulture i kreativni razvoj društva je mapiranje kreativnih industrija u Republici Srpskoj.

Potrebno je da se napravi pregled zasnovan na dokazima o tome kako te industrije doprinose društvenom i ekonomskom razvoju i povećavaju međunarodnu prepoznatljivost Republike Srpske.

Predstavnik grada Prijedora Monja Kasalović, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora, prisustvovala je u Banjoj Luci prvom konsultativnom sastavku u kabinetu predsjednice Republike Srpske povodom osnivanja ovog Savjeta, kao njegov član, i pri tom istakla da je saglasna će se rezultati ovog mapiranja koristiti kao osnova za osmišljavanje i sprovođenje kulturnih politika koje će promovisati lokalne kreativne industrije, povećati njihovu konkurentnost i diverzifikovati ekonomiju.

“Grad Prijedor je dio projektaKreativna revolucija 2021/22 koji treba da osnaži i promoviše značaj kreativne industrije u Republici Srpskoj te da stvori pozitivnu klimu između privrednika, javnih institucija i svih drugih pojedinaca koji se bave kulturom. Kao prvu aktivnost po ulasku u ovaj projekat Grad Prijedor je realizovao manifestaciju “Kreativni vikend” početkom oktobra mjeseca, rekla je Kasalovićeva.

Ona je pozdravila inicijativu za osnivanje Savjeta za kreativnu industriju na nivou Republike Srpske ističiću da će Prijedor u naredne dvije godine biti centar kreativne industrije.

Inače, ideja je, takođe, da se definiše ocjena trenutnog položaja kreativnih industrija u Republici Srpskoj, s perspektivom da se identifikuju ključna pitanja koja će pomoći Vladi u formiranju strateškog akcionog plana čiji je cilj izgradnja kreativne ekonomije koja će pozitivno uticati na zapošljavanje, trgovinu i sveopšti razvoj. Dodatno, plan je i razviti svijest o važnosti preduzetničkih vještina umjetničkih stvaraoca, kao i o uključivanju novih generacija.

prijedorgrad.org