NA sednici Predstavničkog doma PBiH u Zoran Tegeltija (SNSD) biće potvrđen za predsedavajućeg Saveta ministara BiH. Nakon potvrde, Tegeltija će u narednih desetak dana održati sastanke sa koalicionim partnerima na nivou BiH i RS i predložiti imena novih ministara u Savetu ministara BiH. Prema ranijem dogovoru lidera SNSD, HDZ i SDA, Srpskoj je pripalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta i Ministarstvo izbeglica i raseljenih lica. Pored tri ministarska, Srpska je dobila i tri zamenička mesta i to u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu bezbednosti i Ministarstvu civilnih poslova.

Kako je “Novostima” potvrđeno iz više izvora iz SNSD, ova stranka daće sve ministre iz RS. Staša Košarac, aktuelni šef Kluba poslanika SNSD u PBiH, biće novi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Za Ministarstvo komunikacija i transporta BiH najozbiljniji kandidat je poslanik u PBiH Vojin Mitrović, mada izvori iz SNSD kažu da je vrlo moguće da to mesto dobije SNSD iz prijedorske regije.

– Ozbiljan kandidat pored Mitrovića za ministra je i Dražen Vrhovac, poslanik u NS RS, koji dolazi iz Prijedora – kažu izvori iz SNSD.

Pročitajte još: Cvijanović: PDP i SDS prave predstavu od imenovanja; Borenović odgovara: To joj nije na čast

Za mesto ministra izbeglica i raseljenih lica BiH, gde treba da se imenuje neko iz reda ostalih, spominje se ime Jasminke Krivokuće, takođe iz SNSD. Kada se govori o tri zamenička mesta za Srbe, u fotelju zamenika ministra odbrane mogao bi sesti Mirko Okolić iz Doboja, bivši član SDS, a sad član grupe političara koja se priklonila Obrenu Petroviću, bivšem gradonačelniku Doboja koji je iz SDS prešao u SNSD.

– Imenovanje Okolića nije još sigurno, jer Obren Petrović nije imao nikakvih zahteva prema centrali SNSD kada je u pitanju Savet ministara i moguće je da to mesto dobije neko drugi iz SNSD – kažu izvori iz SNSD.

Zamenik ministra civilnih poslova BiH trebalo bi da ostane Goran Ćosić iz NDP Dragana Čavića, koji je nakon izbora napustio opoziciju i prešao u vladajuću koaliciju u Srpskoj. Jedino mesto koje još nije određeno je zamenik ministra bezbednosti BiH. Ta fotelja će biti predmet razgovora koalicionih partnera u RS. Najveće šanse da dobije tu fotelju zasada ima DNS.

Marko Pavić, predsednik DNS, kaže, za “Novosti”, da o foteljama u Savetu ministara BiH još nije razgovarano između koalicionih partnera i da će razgovori na temu mesta u Sarajevu biti nakon što Zoran Tegeltija i zvanično bude potvrđen u PBiH za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Staša Košarac, aktuelni šef Kluba poslanika SNSD u PBiH, potvrdio je “Novostima” da definitivno ide u Savet ministara BiH.

– Očekujem da već u sredu Zoran Tegeltija bude potvrđen u Parlamentu BiH. Nakon toga slede razgovori sa koalicionim partnerima oko imena ministara – ističe Košarac.

On dodaje da će nakon što Tegeltija dobije imena budućih ministara, slede procedure provera u Parlamentu BiH i kod drugih institucija.

– Nakon provere imena i potvrđivanja istih, očekujem da do kraja godine bude formiran Savet ministara BiH – poručio je Košarac.

KLUB POSLANIKA

ODLAZAK Staše Košarca i Vojina Mitrovića u Savet ministara značiće i nova lica u Klubu poslanika SNSD u PD PBiH. Umesto Košarca u Parlament BiH ulazi prim. dr Ljubica Miljanović, potpredsednica GO SNSD Trebinje. Ukoliko Mitrović dobije ministarsku fotelju, umesto njega u PBiH ulazi Sanja Vulić, aktuelna predsednica Skupštine grada Doboj. Prelaskom Košarca u Savet ministara, doći će i do promene na čelu Kluba SNSD, a mesto šefa kluba preuzeće Snježana Novaković Bursać.

HRVATI I BOŠNjACI

BOŠNjAČKA kvota tri ministarstva verovatno će se popuniti tako da SDA dobije ministra spoljnih poslova, a to bi mogao biti Denis Zvizdić, lider SBB Fahrudin Radončić biće ministar bezbednosti, a član DF Sifet Podžić, ministar odbrane. HDZ-u pripada Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija i Ministarstvo civilnih poslova. Za pravdu je kandidat Josip Grubeša, za finansije Vjekoslav Bevanda, a za civilne poslove Marinko Čavara.

novosti.rs