Demokratski narodni savez dostavio je SNSD spisak 94 rukovodeće pozicije u javnom sektoru u Republici Srpskoj na kojima želi da vidi svoje kadrove. Na nekima od njih već sada ima vršioce dužnosti.

Dopis je 22. novembra 2019. na ruke generalnom sekretaru SNSD Luki Petroviću uputio generalni sekretar i zamjenik predsjednika DNS Dragutin Rodić.

To se desilo 20 dana nakon što su lideri SNSD i DNS Milorad Dodik i Marko Pavić saopštili da koalicija, poslije zategnutih odnosa, nastavlja djelovanje, ali da zaustavljaju nova imenovanja u javnoj upravi dok se ne dogovore unutar koalicije.

– U skladu sa Sporazumom o načelima i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018-2022. godine i Aneksa I Sporazuma, dostavljam Vam prijedlog DNS u vezi raspodjele rukovodnih funkcija u institucijama Republike Srpske, javnim preduzećima, javnim ustanovama, fondovima i zavodima – navodi se u dopisu koji je u posjedu Srpskainfo.

Kako se navodi, DNS želi 8 pomoćnika ministara u Vladi RS i to u ministarstvima: finansija, prosvjete i kulture, privrede, pravde, uprave i lokalne samouprave, zdravlja i socijalne zaštite, saobraćaja i veza, te poljoprivrede. Partija Marka Pavića na spisku želja ima i pozicije sekretara Ministarstva saobraćaja i veza i Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Najviše mjesta nalazi se na spisku direktora, pomoćnika i zamjenika – čak 36. Između ostalih, žele mjesta direktora šumskih gazdinstava „Oštrelj“ Drinić (gdje sada imaju v.d.), Srebrenica, Lopare i Prijedor, te direktora ŠG Pale ili alternativno u šumskim gazdinstvima Trnovo ili Rogatica. Na spisku su još i mjesto izvršnog direktora za unapređenje i koordinaciju proizvodnje u „Šumama RS“, izvršnog direktora za razvoj i investicije ERS, izvršnog direktora rudnika u RiTE „Ugljevik“, te izvršnog direktora za finansije u RiTE „Gacko“ ili direktora Centra za pravljanje kršom, Trebinje.

Između ostalog, DNS želi pozicije izvršnih direktora u HE na Vrbasu, HE na Drini, Elektro-Hercegovini, Elektrokrajini, Elektrobijeljini, Putevima, Autoputevima, „Željeznicama“, Zavodu za udženike i nastavna sredstva, Zavodu za zapošljavanje i Vodama RS. DNS smatra da im pripada mjesto zamjenika i pomoćnika direktora RUGIP, zamjenika direktora Agencije za bankarstvo i Fonda PIO, izvršnog direktora IRB.

Tu su još savjetnik za ekonomska pitanja u Fondu zdravstva i izvršni direktor Sektora za planiranje u tom fondu, član Komisije za koncesije, rukovodilac Regionalnog centra Institituta za javno zdravstvo RS u Trebinju, izvršni direktor u Poštama, direktor radne jedinice Pošta u Trebinju, izvršni direktor u Aerodromima RS, pomoćnik direktora Poreske uprave RS u Istočnom Sarajevu i član Komisije za hartije od vrijednosti RS.

Takođe, DNS želi da ima direktore 31 osnovne i 12 srednjih škola u Srpskoj. Između ostalih, profesor fizičke kulture Krsto Ivanović kandidat je za direktora SŠC Foča. Na spisku želja su i 3 direktorska mjesta u ustanovama kulture: Spomen područja Donja Gradina u Kozarskoj Dubici, Muzej Kozara u Prijedoru i Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ u Bijeljini. Na spisku za raspodjelu je i pozicija direktora Studentskog doma u Foči, a alternativa su domovi u Banjaluci, Palama i Lukavici, plus direktor KPZ Bijeljina.

– Na osnovu Aneksa 1 Sporazuma i ukupnog broja članova upravnih i nadzornuh odbora u javnim preduzećima, javnim ustanovama, agencijama i fondovima (256 članova), DNS-u pripada 36 pozicija. Isto se odnosi i na narodne biblioteke, kojih u RS ima 49, od čega DNS-u pripada 7 pozicija. Molimo vas da imenovanja ne vršite dok se ne postigne sporazum o popuni, a mi ćemo vam u najkraćem roku dostaviti naše prijedloge – navodi Dragutin Rodić.

Drugi krug imenovanja
U pitanju je tzv. drugi krug imenovanja „po dubini“ dok su u prvom krugu podijeljene najviše rukovodeće funkcije – SNSD je dobio 54, DNS 17, SP 12, Demos i US po 7, NDP 5, ali su njihovi šefovi mahom u statusu vršioca dužnosti.

Kada je riječ o DNS, to je između ostalih slučaj sa Slavkom Gligorićem u „Željeznicama“, Nenadom Nešićem u „Putevima“, Markom Aćićem na čelu Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije. Slaven Dujković je direktor Agencije za osiguranje RS.

EuroBlic-srpskainfo.com