Lažne nagradne igre na društvenim mrežama, sve su češće. Zloupotrebljavaju inostrane, ali i domaće robne marke, a najveći problem predstavlja pokušaj krađe identiteta.

U prijedorsku Policijsku upravu stigla je i prijava za lažno organizovanje nagradne igre na internetu i pokušaj prevare.

Policija apeluje na građane da budu oprezni kada se od njih traže lični podaci, naročito na društvenim mrežama.

Scenario izgleda ovako – lažna nagradna igra na društvenoj mreži, poznat brend i primamljive nagrade kao mamac za građane.

Učestvuje se jednostavno, a dobitinici su svi. Јedino što nagrada nikada ne stigne do dobitnika, jer ne postoji.

Od takozvanih dobitnika takozvane nagrade, prevaranti u cilju zloupotrebe traže da fotografišu lične dokumente, iz svih perspektiva. Na meti zloupotrebljenih brendova, našla su se i poznata domaća odmarališta.

“Ovo nije prvi put da se susrećemo sa lažnim profilima koji u naše ime obmanjuje fejsbuk korisnike obavještavajući ih da su srećni dobitnici poklon vaučera u vrijednosti od 200 KM. Evidentno je da mi nismo organizatori ove nagradne igre, jer ni u kom slučaju ne bismo tražili lične podatke, niti fotografije lične karte”, kaže Aleksandra Marić, portparolka preduzeća “Tropik”.

U lažnim nagradnim igrama, dijeli se sve – od igle do namještaja i skupocjenih odmora. Organizatori se lažno predstavljaju.

Anketirani građani apeluju jedni na druge da niko ne bi trebao podlijegati takvim prevarama, te jednoglasno poručuju da dobro paze kome daju i povjeravaju lična dokumenta.

U prijedorsku Policijsku upravu stigla je i prijava za lažno organizovanje nagradne igre na internetu i pokušaj prevare.

Međutim, prevareno lice ne želi pred kameru. Policija apeluje na građane da budu oprezni u svim situacijama u kojima se od njih traže lični podaci, posebno na društvenim mrežama.

“Potrebno je da što bolje zaštite svoje profile na društevim mrežama, te da u ovakvim slučajevima, ukoliko nisu sigurni da li se radi o stvarnoj nagradnoj igri ili o prevari, da izvrše provjeru na zvaničnom sajtu firme koja je navedena kao organizator nagradne igre”, poručuje Vesna Pačariz, portparolka Policijske uprave Prijedor.

Iz policije poručuju građanima, ako postanu žrtve krivičnog djela prevare, da upute prijavu najbližoj policijskoj stanici ili pozovu dežurni broj 122.

RTRS