Na području prijedorske regije i dalje je najteže u Krupi na Uni. Lokalnim putevima se teško saobraća zbog snijega koji konstantno pada, a njegova visina je dostigla jedan metar.

Radnici koji putuju oslobođeni su posla, dok su đaci na prinudnom raspustu do četvrtka. I na području opštine Novi Grad, do petka, neće raditi dvije škole.

Snijeg i niske temperature otežali su život stanovnicima Krupe na Uni. Već danima je otežana putna komunikacija, a od juče imaju pomoć prijedorskog šumskog gazdinstva.

Krupljani kažu da im je puteve raščišćavala grtalica Šumskog gazdinstva Prijedor, jer je visok snijeg i neka domaćinstva odsječana od opštine.

Međutim, ni ove mašine ne mogu da očiste velike količine snijega, i stanje se u Krupi na Uni iz časa u čas pogoršava, zbog čega je opštinsko rukovodstvo zatražilo pomoć.

Načelnik Krupe na Uni Mladen Kljajić kaže da su zatražili pomoć od Republičke civilne zaštite i Grada Prijedora, jer se očekuje daljnje pogoršanje vremena sa jačim vjetrom koji može dodatno otežati situaciju u kojoj se nalazi stanovništvo.

U Krupi na Uni, do četvrtka, đaci osnovci su na prinudnom raspustu, a radnici koji putuju, oslobođeni su posla.

I u Prijedoru zbog hladnoće nastoje olakšati građanima stanje. V.d. direktora Toplane Zoran Knežević naveo je da kotlovnica na drvnu bio-masu nesmetano radi, ali je projektovana da trajno grije do spoljne temperature od minus sedam stepeni Celzijusovih. Ispod te temperature predviđeno je da se uključi kotlovnica na mazut da bi bio održan kvalitet i kontinuitet grijanja.

– To ćemo uraditi večeras kako bismo našim potrošačima obezbijedili kvalitetno grijanje- kaže Knežević, i dodaje, da će narednih dana, dok traje hladno vrijeme, raditi obje kotlovnice.

Niske temperature neće uticati na snabdijevanje vodom, međutim može doći do smrzavanja instalacija i vodomjera.

Azra Borovčanin, izvršni direktor za tehničke poslove Vodovoda Prijedor, pozvala je građane i zajednice etažnih vlasnika da blagovremeno zaštite unutrašnje instalacije i vodomjere, a najbolje nekim termoizalacionim materijalom ili stiroporom.

Na području Novog Grada, zbog loših vremenskih uslova, do petka je prekinuta nastava u Osnovnoj školi “Dragan Vujanović” u Svodni i “Branko Ćopić” u Donjim Agićima.

RTRS