Jadranka Iveljić (63), mještanka Raljaša kod Prijedora, na svom štandu na gradskoj tržnici u Prijedoru, pored domaće tjestenine, jaja, sira i kajmaka… nudi i ručno rađene korpe i vaze od novinskog papira te kutije ukrašene dekupaž tehnikom. Za razliku od poljoprivrede, kojom se bavi otkad zna za sebe, rukotvorine su joj ljubav u posljednje dvije godine.

Njima se bavi otkako je u Raljašu zaživio projekt “Pomoć ženama iz ruralnih sredina”.

– Ima nas petnaestak i dva puta sedmično okupljamo se u župnom uredu u Ljubiji. Tu učimo, radimo i družimo se. Korisno je, nešto se zaradi, nešto poklonimo gostima, koji nam često dolaze, a o edukativnom radu, koji je obavezan, i druženju, da ne govorimo. To nam je osnovno i vrata su svima otvorena – govori Jadranka.

Tehnike izrade rukotvorina brzo je savladala, najprije dekupaž, a od prije dva mjeseca i izradu korpi od novinskog papira.

– Odavno vezem, posebno peškire, tako da sam sve ovo doživjela kao zabavu. Nije komplicirano, treba dosta prutića od papira, igla i dobra ideja, a toga ne manjka – kaže Jadranka, kojoj su najvjerniji kupci dame iz prijedorskog Suda, mada ima i onih koji dođu po rezance ili sir, a sa štanda odu s nekom od njenih rukotvorina.

Poklon za biskupa

Jadranka je jednu od svojih ukrasnih kutija, tvrdi onu najljepšu, pripremila za biskupa iz Graca.

– Krajem mjeseca nam dolazi u posjetu. Organizirat ćemo malo druženje i pokazati mu šta smo sve naučile. A za dragog gosta ide i lijep poklon – kaže Jadranka.

Dnevni avaz