Učenici Srednje ugostiteljsko-ekonomske škole iz Prijedora s početkom nastave mobilne telefone odlažu u ormariće koji se nalaze u svakoj od učionica. Po mnogima dobra praksa, koju su podržali Nastavničko te vijeća učenika i roditelja, trebala bi u potpunosti zaživjeti već ove sedmice.

Nadohvat ruke

No, ormarići ni sad nisu prazni iako jedan broj učenika u neformalnom razgovoru, jer niko s ovim stavom javno nije htio pred objektiv fotoaparata, priznaje da ”bez telefona ne mogu, pa ni ono malo na času“.
Dobro je, ipak, što su u ormarićima u učionici, bukvalno, nadohvat ruke. Tako da ne mogu da nestanu do školskog odmora, kad se opet može telefonirati.

Zato su ideju po kojoj je mobilnim telefonima odzvonilo na nastavi zdušno prihvatili profesori jer više neće ometati nastavu.

Valentina Sovilj, direktorica Srednje ugostiteljsko-ekonomske škole, kaže da je jedan broj učenika već samoinicijativno počeo ostavljati svoje mobilne telefone, dok jedan broj najavljuje i „rezervnu taktiku“.

Ima izuzetaka

– Naravno, ima i onih koji su već izjavili da će imati dva telefona, jedan će ostaviti na polici, da ne budu izuzetak, a drugi koristiti. No, svima je jasno da onima koji ne budu poštovali dogovoreno slijede sankcije – rekla je Sovilj.

Ova škola jedina je trenutno na području regije Prijedor u kojoj se za vrijeme nastave odlažu mobilni telefoni.

Namještaj i rasvjeta

Srednju ugostiteljsko-ekonomsku školu trenutno pohađa 408 učenika. Osim ormarića, u ranijem periodu unutrašnjost škole je iz redovnog budžeta opremljena novim namještajem i LED rasvjetom.

Dnevni avaz