Vlada Republike Srpske izbacila je Rudnik željezne rude „Ljubija“ sa liste strateških preduzeća, što znači da državni kapital u ovom rudniku sada može biti privatizovan bez saglasnosti Narodne skupštine RS, koja je prethodno odbila njenu prodaju firmi „Israeli Investment Group“, saznaje poslovni portal CAPITAL.

Polovinom ovog mjeseca u Služebnom glasniku RS objavljena je odluka Vlade RS o određivanju preduzeća od streteškog značaja u kojoj RŽR „Ljubija“ nije naveden kao preduzeće od strateškog značaja.

S obzirom na to da se preduzeća od strateškog značaja privatizuju po osnovu posebnog privatizacionog programa koji donosi Vlada RS, a uz saglasnost Narodne skupštine RS, najnovijom odlukom Vlade omogućeno je da se državni kapital u RŽR „Ljubija“ može prodati na Banjalučkoj berzi, bez saglasnosti NSRS.

Evgenij Zotov, direktor firme Israeli Investment Group, koja je tri puta dostavljala ponudu za kupovinu 65 odsto akcija „Ljubije“, kaže da je upoznat sa odlukom Vlade RS i da je njegova firma spremna za berzu.

„Ovaj put idemo do kraja! Nema Narodne skupštine RS i kupiće onaj ko ponudi veću cijenu. Siguran sam da ćemo ponuditi najbolju cijenu, kao i u prethodnim ponudama koje smo dostavljali“, rekao je Zotov.

Direktor „Arcelor Mittala“ Prijedor Mladen Jelača, takođe, kaže da je upoznat sa odlukom Vlade, ali nije želio da je komentariše.

„Čuo sam da je takva odluka donesena, ali ne znam kakav je stav Vlade i koji je njen sljedeći korak. Osim toga, kompanija „Arcelor Mittal“ iz Londona je ta koja kupuje tako da ja ne mogu da to komentarišem“, kazao je Jelača.

Ministri bez komentara

Privatizacija RŽR „Ljubija“ podigla je veliku prašinu u javnosti s obzirom na to da su vladajuće stranke u RS imale različite stavove po ovom pitanju. Dok su SNSD i SP podržavali kompaniju Israeli Investment Group čija ponuda je bila finansijski bolja, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu „Arcelor Mittala“ iz Londona sa kojim RŽR „Ljubija“ ima zajedničko preduzeće u Prijedoru „Arcelor Mittal“.

Upravo zbog stava DNS-a Vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS, a treću odluku koja je bila pred poslanicima ove godine nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR „Ljubija“ proda firmi “Israeli Investment Gruop“, koja je za 65 odsto akcija „Ljubije“ ponudila 92 miliona KM, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali poslanici DNS-a.

Od ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića nismo uspjeli dobiti komentar u vezi sa ovom odlukom jer nije odgovarao na telefonske pozive.

Komentar nismo uspjeli dobiti ni od DNS-ovog ministra u Vladi RS Neđe Trninića, kao ni od drugih predstavnika DNS-a Marka Pavića, Nedeljka Čubrilovića ni Spomenke Stevanović koji se nisu javljali na telefon ili nisu bili upoznati sa odlukom.

Poslanik NDP-a u NSRS Dragan Čavić rekao je za CAPITAL da je privatizacija strateških preduzeća definisana Zakonom o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima, te da je nakon ove odluke Vlade jasno da NSRS više neće odlučivati o prodaji RŽR „Ljubija“.

„To je potpuno besmislena odluka. Ako RŽR „Ljubija“, koji je suvlasnik 49 odsto rudnika „Arcelor Mittal“ u Prijedoru, nije preduzeće od strateškog značaja, onda ne znam koje jeste. Ovo se radi samo da se privatizacija iz četvrtog pokušaja završi mimo NSRS i postupkom koji bi bio dirigovan od strane onih koji žele da „Ljubiju“ kupi Evgenij Zotov“, rekao je Čavić.

Poslanik SNSD-a u NSRS Radovan Višković kaže da nije upoznat sa odlukom Vlade RS i da zbog toga ne može da je komentariše.

„Nakon što je odluka posljednji put bila na sjednici NSRS ništa se u vezi sa „Ljubijom“ nije dešavalo, iako su i iz „Mittala“, dok je to pitanje bilo, obećavali mnogo toga. U svakom slučaju, odluku ne bih komentarisao jer nisam upoznat sa njom“, rekao je Višković.

Odluka o privatizaciji tri puta bila u NSRS

Već nakon glasanja u Narodnoj skupštini kada je zahvaljujući glasovima poslanika DNS-a odbijena prodaja „Ljubije“, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić nagovijestio mogućnost, zaobilaženja odluke poslanika i prodaju „Ljubije“ na berzi.

„Vlada je željela da obezbijedi duži rad rudnika. Ostaje nam mogućnost da se ide na prodaju akcija putem berze“, rekao je tada Đokić.

Zakonom o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima propisano je da se državni kapital u preduzećima iz oblasti proizvodnje i distribucije električne energije, naftne industrije, željezničkog saobraćaja, telekomunikacija, vodosnabdijevanja, rudarstva i šumarstva, javnih medija, igara na sreću, proizvodnje oružja, vojne opreme i ostalim preduzećima od strateškog značaja privatizuje po posebnim privatizacionim programima koje donosi Vlada RS uz saglasnost Narodne skupštine RS. Međutim, RŽR „Ljubija“, nakon najnovije odluke Vlade RS, više nije preduzeće od strateškog značaja.

Capital.ba