rtrs-skola gomjenicaUčenici poplavljene područne škole u Gomjenici kod Prijedora još danas putuju na nastavu u centralnu Osnovnu školu /OŠ/ “Branko Ćopić”, od sutra će nastavu pohađati u obnovljenoj školskoj zgradu u Gomjenici, najavila je danas direktor matične škole Sanja Munjiza.

“Kao što smo i ranije najavili, nastava u Gomjenici počinje sutra i time završava putovanje autobusom do centralne škole za 110 đaka u šest odjeljenja od prvog do petog razreda. Vremenske prilike išle su na ruku izvođaču radova, te se svi poslovi završavaju danas”, kazala je Munjiza Srni.

Za rekonstrukciju škole iz Programa Evropske unije /EU/ za oporavak od poplava obezbijeđeno je 131.000 KM- Za krov, elektro instalacije i uvođenje centralnog grijanja italijansko Udruženje “Program Prijedor” obezbijedilo je blizu 68.000 KM, opremanje i namještanje školskih prostorija finansiraju UNICEF i mikrokreditna organizacija “Eki” iz Prijedora, a škola će iz vlastitih izvora i pomoći prikupljene nakon poplava obezbijediti uvođenje video nadzora.

Program Evropske unije /EU/ za oporavak od poplava, vrijedan 43,52 miliona evra, ima za cilj da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava.

finansijska sredstva će se koristiti za obnavljanje javnih usluga i inFrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Program za oporavak od poplava Finansira EU, a provode UNDP, UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije /IOM/.

Zvanično otvaranje renovirane škole u Gomjenici, koja je stradala u poplavama i u maju i početkom ovog mjeseca, najavljeno je za četvrtak, 2. oktobra, u 11.00 časova.

Učenici iz druge prijedorske poplavljene škole – područne škole u Tukovima – nastavljaju putovati u centralnu školu “Dositej Obradović”. Školska zgrada u Tukovima je montažni objekat. Osim što je stradao u majskim poplavama, građevinski inspektori ustanovili su da puca i po horizontalama i po vertikalama, nakon čega je donesena odluka da se gradi nova škola, a ne da se renovira postojeća.

Tekst – SRNA
Foto – RTRS