Rijeke širom Republike Srpske već su počele da mame prve kupače koji na njihovim obalama traže spas od vrelina, ali im uživanje u blagodetima riječnih kupališta kvari to što su mnoga od njih neuređena, nemaju spasioce, a ispravnost vode nije utvrđena.

Inspektori su već obišli bazene i utvrdili bakteriološku ispravnost vode, dok na rijekama to tek treba da učine. Uprkos tome što ljekari upozoravaju da kupanje u zagađenim rijekama može dovesti do štetnih posljedica po zdravlje, mnogi kupači ne mare za to pa posjećuju kupališta na kojima je godinama unazad utvrđeno da voda nije bakteriološki ispravna. Ne manjka ni onih kojima su “divlje” plaže, zbog izolovanosti i netaknute prirode, najprivlačnije za rashlađivanje, pa nadležni u lokalnim zajednicama apeluju na kupače da ne idu na ovakva mjesta.

Savjetuju im da posjete bazene ili da se strpe dok na riječnim kupalištima ne bude utvrđen kvalitet vode.

– Sva riječna kupališta su opremljena klupama, korpama za otpatke, a uređene su i zelene površine i prilazi ka vodi. Na plaži kod Zelenog mosta su pušteni u rad tuševi, a danas će biti postavljene i toalet kabine, koje će ostati na plaži do 15. septembra – rekli su u Gradskoj upravi Banjaluka i dodali da će biti angažovani i spasioci.

Naglasili su da će kvalitet vode na gradskim kupalištima biti ispitan do kraja ovog mjeseca. Dok to ne bude učinjeno mnogi Banjalučani će se rashlađivati u vodenom parku “Akvana” gdje je sezona kupanja počela 3. juna.

– Od otvaranja sezone vrijeme nam ide naruku i zadovoljni smo posjećenošću – rekao je šef marketinga i prodaje u “Akvani” Borivoj Jevđenić i dodao da dnevna karata košta od tri do pet maraka u zavisnosti od perioda dana.

U Gradskoj upravi Bijeljina kažu da na području ovog grada nema javnih riječnih kupališta, a građani osvježenje uglavnom traže na bazenima Banje “Dvorovi”, Semberskom salašu, bazenima u Crnjelovu i Amajlijama, kao i u vikend-naselju na obali Drine.

– Cijena dnevne karte za odrasle je pet maraka, a za djecu tri KM. Tokom radnih dana, kupači koji dođu poslije 15 časova ulaz na bazen će platiti četiri KM – rekli su u “Dvorovima”.

Mnogi Prijedorčani će se i ovog ljeta rashlađivati na rijeci Sani gdje takođe nisu uređena kupališta na plažama, tuševima, a ni kvalitet vode još nije ispitan.

– Kad krene sezona kupanja, inspekcija će redovno slati uzorke vode iz bazena i iz Sane na analizu i upozoravati građane kada voda ne bude za kupanje – rekli su u Gradskoj upravi Prijedor.

Brojni posjetioci uživaju u kupanju na bazenima Sportsko-turističkog kompleksa “Akva planet” u Prijedoru, gdje je cijena dnevne karte za odrasle četiri, a za djecu tri KM.

Posjetilaca ne manjka ni na bazenima Sportsko-rekreacionog centra “Džungla” u Doboju.

– Radićemo do početka školske godine, a cijene su ostale na prošlogodišnjem nivou. Odrasli ulaz plaćaju od tri do pet KM, a djeca od dvije do četiri KM, u zavisnosti od perioda dana – rekao je vlasnik i direktor centra Saša Đurić.

Dervenćani će se ovog ljeta kupati na bazenima Sportsko-rekreativnog centra “Olimp” i izletištu “Patkovača” koje je smješteno pored rijeke Ukrine.

– Pored lokalnog stanovništva “Patkovaču” posjećuje i mnogo ljudi iz dijaspore koji ljeti dolaze u zavičaj – kazao je direktor Turističke organizacije Derventa Damir Kljajić.

Inspektori

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove ističu da opštinski zdravstveni inspektori početkom sezone kupanja obavljaju preventivni nadzor nad radom otvorenih bazena.

– Laboratorijsko ispitivanje vode obavlja se tri puta mjesečno u otvorenim i dva puta mjesečno u zatvorenim bazenima, a prve kontrole vode sprovodimo u roku od sedam dana od početka rada bazena – rekla je portparol Uprave Dušanka Makivić.

Glas Srpske

Povezane vijesti

JAVNE RASPRAVE O SETU ZAKONA ZA SUZBIJANJE SIVE EK... U šest gradova Republike Srpske od danas do 1. jula biće organizovane javne rasprave o setu zakona za suzbijanje sive ekonomije. Javne rasprave org...
PODJELA PLATNIH KARTICA U GOMJENICI – VIDEO Prva podjela platnih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske počela je u utorak u prijedorskom naselju Gomjenica. Ka...
RATARI I OVE GODINE BEZ TRŽNIH VIŠKOVA HLJEBNOG ŽI... Nepovoljne vremenske prilike koje su uticale na ovogogdišnji slabiji prinos i lošiji kvalitet pšenice, kao i male površine koje su zasijane ovom kultu...
PAVIĆ SUTRA SA BRITANSKIM AMBASADOROM Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić razgovaraće sutra sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom, najavljeno je iz kabineta gradonačeln...
ZBOG LOŠEG VREMENA I KAŠNJENJA JESENJE SJETVE PRIJ... Pogoršane vremenske prilike većinu prijedorskih poljoprivrednih proizvođača onemogućile su da obave jesenju sjetvu. Stručnjaci kažu da će, ukoliko ...
PRIJEDOR: POLICAJCI DALI KRV U prijedorskom odjeljenju Zavoda za transfuziju Republike Srpske 61 pripadnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor dao je danas krv. "Policijsk...
U UTORAK OBILJEŽAVANJE 25 GODINA OD ODBRANE GRADA ... U Sali zavoda za izgradnju grada danas je održana pres konferencija povodom obilježavanja 30.maja, Dana odbrane grada Prijedora. Novinarima su se o...
UPALJEN NARANDŽASTI METEOALARM: ŽIVA SE PENJE DO 4... Visoke temperature već danima popravljaju ovogodišnje rekorde, a zbog očekivanog tropskog talasa za područje RS uključen je narandžasti meteoalarm, ko...