Dan nakon što poslanici Narodne skupštine nisu podržali odluku Vlade Republike Srpske da se prijedorski Rudnik željezne rude “Ljubija” proda firmi “Izraeli investment grup”, iz Sindikalne organizacije Rudnika željezne rude “Ljubija” poručuju da imaju neutralan stav o ovom pitanju. Tvrde, njihov glavni cilj je privatizacija rudnika i pokretanje proizvodnje na centralnim rudištima.

Pod utiskom jučerašnjih događaja, danas u čuvenoj prijedorskoj rudarskoj varoši, Ljubiji glavna tema je odluka Narodne skupštine da ljubijski rudnik ne ode u ruke izraelskom kupcu.

“Drago što se “Mital” izvukao, jer “Mital” je nama uplatio sve dadžbine i mi smo sad u penziji”, kaže Bakir Biščević, mještanin Ljubije. Njegov sugrađanin Ivan Petrović dodaje: “Htjeli bi da se pokrene i da ljudi zarade, kažu 300 radnika, to je 300 porodica”.

“Mještani Ljubije su zadovoljni donošenjem jučerašnje odluke i nadamo se da će “Arselor Mital”, inače je to jedna ozbiljna kompanija, nastaviće da radi eksploataciju željezne rude sa proširenjem, ovdje na kopovima centralnih rudišta”, rekao je Goran Praštalo, predsjednik Savjeta MZ Ljubija.

Niko od radnika u Rudniku željezne rude “Ljubija”, osim predstavnika Sindikalne organizacije, danas nije želio da komentariše jučerašnju odluku Narodne skupštine. Iza kamere, u neformalnom razgovoru kažu – zbunjeni su “prevelikom burom” oko prodaje rudnika. Iz Sindikata poručuju – mi smo neutralni.

“Radnici su da se izvrši proces privatizacije. Radnici RŽR-a “Ljubija” su tu neutralni. Naš je većinski vlasnik Vlada i ona odlučuje ko će da nas kupi. Svi smo mi zbunjeni sa ovom politikom što se vodi. Mi smo za privatizaciju”, izjavio je Petrašin Rodić, predjednik Sindikalne organizacije RŽR-a “Ljubija”.

U rudniku “Ljubija” trenutno je stalno zaposleno 10 radnika, dok je tridesetak angažovano na proizvodnji šampinjona i otpremi drvene biomase. Ljubijski gigant, u najbolja vremena, zapošljavao je pet i po hiljada radnika.

RTRS