Dan nakon glasanja o prodaji Ljubije, ni Mital ni Izraelska kompanija se ne povlače – i jedni i drugi i dalje su zainteresovani za kupovinu RŽR Ljubija. Budući da je propalo nekoliko tendera i neposredni odabir kupca, najavljuje se prodaja akcija Ljubije preko berze.

Privatizacija državnog kapitala u RŽR Ljubija nije propala – to već danas poručuju i Arselor Mital i Izrael Investment grupa.

I jedni i drugi većinski paket u Ljubiji vide u svojim rukama, samo treba sačekati da Vlada otkrije na koji način će te akcije sada ići u prodaju. Јuče jesu izgubili bitku, kaže Evgenij Zotov, ali rat još nije gotov.

Iz Arselor Mitala zahvaljuju radnicima, sindikatu i DNS-u, jer su zajedno, kako kažu, učinili dobru stvar. Ni oni ne odustaju od borbe za Ljubiju.

Izrael Investment grupa tvrdi da je tri puta pokušala da pošalje stručnjake u Omarsku, da se ustanovi kako se tamo posluje, a Arselor Mital ih je, kažu, spriječio u tome. Mital želi da zadrži monopol na cijene, mišljenje i odluke u Upravnom odboru, poručuje Zotov. Da stvari nisu čiste, kaže, pokazuju i protesti radnika.

Iz Mitala odgovaraju da su oni i dalje, najbolji ponuđač za Ljubiju.

Umorni od višemjesečnog pretresa, što medijskog što skupštinskog, akteri se, sudeći prema nepromijenjenim stavovima, pripremaju za ono što tek slijedi.

A to bi, bar prema najavama iz Vlade, mogla biti prodaja akcija na berzi. U tom slučaju, kaže Zotov, cijene, ali i obaveze prema Ljubiji, bile bi znatno smanjene.

I direktor Mitala očekuje odluku Vlade, nakon koje bi se priča zvana “Ljubija”, konačno mogla privesti kraju.

RTRS