Vladin plan prodaje akcija u rudniku “Ljubija” pao je u skupštini. 39 glasova nije bilo dovoljno, jer je 34 poslanika bilo protiv, a sedam uzdržanih.

Da će odluka pasti znalo se i nekoliko minuta prije glasanja kad je jedinstvena koalicija “Domovina” izašla na pres konferenciju i odlučno rekla da neće podržati vladin prijedlog prodaje izraelskoj firmi. Tad je bilo jasno da bez DNS-a i “Domovine” – Vlada neće imati većinu.

“Mi se ovdje nećemo stavljati nikome na stranu, nismo ničiji materijal za potkusurivanje niti gospodina Pavića, niti gospodina Dodika. Smatramo da u ovom periodu oni koji su ponudili kupovinu akcija državnog kapitala nisu dali dovoljno argumenata”, rekao je Nedim Čivić, iz koalicije “Domovina”.

Ostalo je sve bilo manje-više po scenariju. Uz “Domovinu” koja je na kraju bili jedinstvena a danima se spekulisalo da neće biti – iznenađenje je i bivša SDS-ovka Simuna Žakula. Nakon što je nedavno promijenila dres spekulisalo se da će glasati “ZA”. Pošto je bila suzdržana, od bivše stranke traži javno izvinjenje.

“Ovim putem zbog toga pozivam gospodina Govedaricu i gospođu Pandurević koji su me unaprijed javno oklevetali i optužili da sam prodana”, rekla je Simona Žakula, nezavisni poslanik u NSRS.

Vojin Mitrović bio je ZA. I Ilija Stevančević koji je očigledno izboksovao već dogovoreno povećanje penzija, glasao je isto.

Baš kao i sumnjivi SNSD-ovac Drago Kalabić – plus pola kluba SDS-K. Interesantno, za razliku od ostalih DNS-ovaca koji su bili protiv jedini je Nedeljko Čubrilović bio uzdržan.

“Odkud vi sad znate kako sam ja bio? Šta me pitate kad već znate odgovor na to pitanje”, poručio je Čubrilović, predsjednik NS RS.

Nakon sjednice, stranke iz Saveza za promjene likuju. Mi nismo papci poručuju, gotovo u glas.

Da je kojim slučajem ovaj parlament imao 41, 42 bi bila gospođa Žakula jer ona ima probleme u svojoj firmi”, ističe Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

“Prije svega raduje me da je donesena ovakva odluka. I očigledno da paznja javnosti, ogroman pritisak kojji postojao su uticali na mnoge koji su bili kolebljivi i za koje pouzdano znam da su bili pod pritiskom da donesu odluku drugačiju od ove kakvu su donijeli danas”, kaže Dragan Čavić, lider NDP-a.

A sve je počelo iznenadnim dolaskom Marka Pavića u skupštinu. U skupštinskoj sali srdačan doček napravio mu je baš Dragan Čavić.

Lider DNS-a još jednom je podvukao razloge zbog kojih ide kontra Vlade i zašto su njegovi poslanici rekli odlučno “NE” prodaji izraelskoj firmi – o koaliciji kaže: “Biće vremena.”

“Mi u DNS-u i ja kao čovjek iz Prijedora imam sasvim drugačiji stav. Mene interesuje sad RŽR “Ljubija”. Lako je odlučiti o koalicionim partnerima poslije RŽR “Ljubije”, ističe Marko Pavić, lider DNS-a

Rasprava je trajala čitav dan ali se praktično pretvorila u kopiju ranije održanog javnog saslušanja. Samo što je ovaj put na pitanja, umjesto Zotova i Jelače, odgovarao ministar industrije. Na kraju očigledno nije uspio da uvjeri poslanike da podrže Vladin prijedlog.

Koliki je značaj današnje rasprave najbolje ilustruje ponašanje poslanika u klupama. Restoran je bio prazan a rijetko ko je išao do toaleta. Tako je u jednom momentu u sali nedostajao samo jedan poslanik, što je prava rijetkost za ovaj sazivu. U vrijeme dok se glasalo u sali nisu bili PDP-ov Miroslav Brčkalo i SDS-ov Dragomir Vasić.

Od 80 prisutnih poslanika 39 je glasalo “ZA”, 34 je bilo “PROTIV”, a sedam “UZDRŽANO”.

Pet poslanika kolalicije “Domovina”, predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović i nezavisni poslanik Simuna Žakula su bili uzdržani.

Pogledajte kako su glasali ostali poslanici o prodaji “Ljubije”.

ATV BL