Amela Terzić, članica Atletskog kluba Novi Pazar i reprezentativka Srbije, i Hilari Kiptum Majo Kimajo iz Kenije, pobjednici su tradicionalne 24.međunarodne atletske ulične trke „Prijedor 2017“.

Održane su u organizaciji Atletskog kluba Prijedor povodom proslave 16.maja, Dana grada Prijedora, a prvi put organizovane su još 1994.godine i ubrajaju se među najprestižnije ove vrste u regionu, pa i šire.

Terzićevoj je ovo bio peti trijumf (prethodno je pobjeđivala 2011., 2013., 2014. i 2015.godine), a trijumfovala je ispred klupske drugarcice Teodore Simović, kojoj je prošle godine kada nije mogla da nastupi u gradu na Sani pripalo prvo mjesto.

Trećeplasirana je bila Zita Kačer iz Mađarske.

-Poslužilo nas je vrijeme, bilo je dosta gledalaca kao i onih koji su me bodrili. Pripremali smo se dobro timskim radom sa trenerom Rifetom Zilkićem, a zadovoljna sam kako sam istrčala – rekla je Terzićeva.

Kenijac Majo Kimajo bio je brži od prošlogodišnjeg pobjednika u muškoj konkurenciji, Novopazarca Elzana Bibića, dok je treći kroz cilj prošao Muindi Berbar Mateka.

-Presrećan sam što sam pobijedio. Ovdje je zaista fantastično atmosfera Bio sam već dva puta drugi. Veliko hvala organizatorima, sigurno je da ću se ponovo vratiti i pokušati da budem najbolji – istakao je Kenijac.

Održano je ukupno 26 trka, a uz 18 seniorki i 30 seniora u „glavnim“ obračunima, učešće je uzelo oko 1.500 trkača od mališana predškolskih ustanova, preko učenika osnovnih i srednjih škola, pa do prvi put i djece sa posebnim potrebama i rekreativaca.

-Prvi put sam u Prijedoru i zaista sam oduševljen divnom sportskom manifestacijom, koja traje 24 godine i privlači toliko poklonika „kraljice sportova“, a ujedno i mladima predstavlja podstrek da se bave njom – istakao je promoter trke „Prijedor 2017“ Dragan Perić, nekadašnji rekorder Jugoslavije u bacanju kugle.

„Atletsku svetkovinu“ u Potkozarju otvorio je Milenko Đaković, gradonačelnik Projedora, rekavši da je ponosan na nju, zahvalivši se svima što se je uveličali.

Na Trg majora Zorana Karlice, gdje je bio start i cilj, Draško Lajić, padobranac Aero kluba Prijedor, pred seniorske trke skokom je donio zastavu grada Prijedora, glavnog pokrovitelja smotre, dok je njen pokrovitelj bilo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com