Žrijebom su izvučeni parovi četvrtfinalnih utakmica takmičenja za fudbalski „Jelen“ Kup grada Prijedora, a prvoligaš Republike Srpske, Rudar-Prijedor, biće u Saničanima gost Sloge iz Rakelića koja dijeli prvo mjesto na tabeli Četvrte lige PFS Prijedor sa dobrljinskim Slavenom.

Za očekivati je da će uživati poklonici fudbala, a nakon gostovanja veterana beogradske Crvene zvezde biće to novi spektakl.

Treba podsjetiti da su lani upravo igrači Sloge „izbacili“ Rudar-Prijedor za koji su tada nastupali juniori.

Ovaj susret na programu je u sljedeći četvrtak, 18.maja, sa početkom u 18 časova, a dan ranije u srijedu, 17.maja, takođe u pomenutom vremenskom terminu odmjeriće snage Kiseljak (Koprivna): FSA Prijedor, Kozara (Donji Orlovci): Brzi (Busnovi)i Rasavci: OFK Berek 1975 (Prijedor).

Prethodno, ispred organizatora, prisutne predstavnike klubova pozdravio je Slaviša Kralj, predsjednik Gradskog fudbalskog saveza Prijedor, napomenuviši da je eliminacija prošlogodišnjeg osvajača trofeja drugoligaša Omarske potvrdila da i ovosezonsko izdanje ima svoju draž.

Najbolju ekipu i ove godine očekuje garnitura dresova, a pozvao je sve, poštujući sponzora, da se do kraja borbe odvijaju onako kako to dolikuje ovoj sportskoj manifestaciji, izrazivši uvjerenje da će se akteri tako i odnositi, s obzirom da će se finalisti plasirati među 32 najbolja kluba u RS.

Komesar za takmičenje Željko Vuković rekao je da na osnovu izvještaja delegata nije bilo većih zamjerki u prvoj rundi nadmetanja.

Crveni kartoni su sastavni dio igre, a stvoreni su bili preduslovi da se sve odvija u najboljem redu.

Istakao je da će se određena novčana sredstva usmjeriti na liječenje dugogodišnjeg fudbalskog radnika Vlade Zolaka, koji je to svakako zaslužio.

Milenko Tambić je, ispred Sloge, ukazao da se mora voditi računa o kvalitetu sudija, dok je prvi čovjek FSA Prijedor Aleksandar Savić iznio zapažanje da, s obzirom da klubovi, zarad važnosti prvenstvenih utakmica pomalo i sa teretom shvataju Kup, te bi trebali poraditi na tome da ne bude tenzija i da ne traže samo krivce u sudijama.

Čini se da je na suštinu problema ukazao predsjednik Kozare Radivoj Zmijanjac, čije je mišljenje da sudije, s obzirom da su klubovi oslobođeni od taksi, vjerovatno nezadovoljni svojom „tarifom“ olako i odrađuju svoj posao.

U Oštroj Luci, gdje je njegov klub igrao, stigli su na 10 minuta prije meča.

Uz to Zmijanjac se prisjetio da je za, ne stideći se da kaže, njegovo selo Donje Orlovce, bio veliki događaj, kada su uspjesima u Kup-takmičenjima, došli u situaciju da dočekuju Slobodu iz Mrkonjić Grada, Modriča-Maksimu i banjalučki Borac, pa je poželio da i druge sredine tako afirmišu „najljepšu sporednu stvar na svijetu“.

Vukašin Đaković, potpredsjednik GFS Prijedor, inače direktor Rudar-Prijedora, naglasio je da mora da bude ozbiljnosti kada je riječ o ovom takmičenju od strane svih koji u njemu uzmu učešće.

Ono bez sumnje ima svoj značaj, jer se igra pod okriljem Fudbalskog saveza Republike Srpske, pa se moraju poštovati pravila.

Kralj je podržao diskusiju Zmijanjca, zaključivši da je „bolna i surova“ istina i odnos dijela javnosti prema onome što radi GFS Prijedor, zahvalivši se klubovima na učešću i želji da na kraju pobijedi i pehar osvoji najbolji.

Ipak, o negativnostima vezanim za suđenje, sa tim moraju da „raščiste“ sudijske organizacije gradskog i područnog saveza.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com