Pred punom salom Pozorišta Prijedor održan je još jedan u nizu modno-scenskih performansa čiju organizaciju, scenario, režiju i koreografije „potpisuje“ Prijedorčanka Jelena Govedarica.

Uz pomoć glumice Narodnog pozorišta RS Gordane Milinović, ona je i vodila publiku kroz glumačku priču.

-Fashion show sam nazvala „Moderna bajka“ jer je to priča o ljubavi i traženju partnera, ovoga puta sa sretnim krajem kako to biva i u bajkama, ali je moderna i savremena, jer je realna i obavijena aktuelnim načinom življenja i ponašanja – rekla je Govedarica.

Baka kao žena oficira savjetuje unuku za kakvog muškarca treba da se uda, gdje smo čuli mnogo značajnih poruka:ljubav je ljubav, brak je brak, razgovor je za ženu melem, revanš ili ofanziva u slučaju izdaje, nikada mužu ne preturati po džepovima, udati se za onog ko te poštuje, žena sama sebi napravi pakao ili raj, muškarci se vječito sa nekim bore i takmiče.

Koreografije u kojima su se predstavili poznati brendovi sportske, ležerne i poslovne kolekcije ali i dizajneri Marina Kosorić-Sarajevo, Belma Ljubović Delibašić i Diaz Kova-Kakanj, takođe su pratile scenario sa puno poruka o međuljudskim odnosima: svi imamo vrline i mane koje treba uskladiti, nekada treba pustiti ono što ne ide, opterećenost mobilnim telefonima smanjila komunikaciju, dama se rađa ali je treba probuditi radom na sebi, sa nekim kliknemo ili ne.

-Kofer kojim performans počinje i završava simbolizuje promkenu koju u životu možemo uvijek da napravimo ukoliko želimo. Kako kaže baka iz naše priče „jedan kofer da je uvijek spreman u predsoblju da ga uvijek iritiraš“. Osim toga promovisali smo i boks, folklor i trbušni ples kao igru zavođenja neophodnu u braku – kaže naša sugrađanka.

-Jelenin scenario ima realnost, dramaturgiju i komičnost. Drago mi je što sam sarađivala sa pozitivnom i harizmatičnom manekenkom – rekla je glumica Gordana Milinović pohvalivši Govedaricin rad.

Belma Ljubović Delibašić i Diaz Kova istakli su da im je bilo zadovoljstvo sarađivati na ovom umjetničkom projektu sa Jelenom koja ih je ugostila i dala im odličan prostor za prezentovanje mode kao umjetnosti.

-Oduševljeni smo sa ovim što smo doživjeli u Prijedoru jer je ovo sigurno priča koja prevazilazi lokalne ili državne okvire, ovo je priča koja zavređuje internacionalnu scenu.

-Rado sam se odazvala na Jelenin poziv jer je veliak stvar na ovaj način uklopiti modu, glumu i kolekcije, a da sve bude jedna cjelina i da se svi jednako istaknu. Večeras je publika vidjela kroz modu mnogo poruka i svaka čast za sve ovo. Zadovoljna publika je dokaz da ova priča vrijedi – rekla je Marina Kosorić.

Jelenu Govedaricu smo još jednom vidjeli u raznim ulogama.

Ona je u „Modernoj bajci“ bila i djevojka razočarana u partnera, ona koja igrajući trbušni ples zavodi muškarca, vježbajući boks spremna je da „ako on da gol izjednači rezultat“, ali i kao mladu koja se, udajući na kraju, shvata da ne treba puno da njuška nego da bude sretna, jer dajući nekome slobodu dobijamo sliku njegovog karaktera.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Foto Ćuk