rtrs-radno-vrijeme-prazniciPravila za sve privredne subjekte nisu ista, međutim ono što je sigurno jeste da će dežurne ekipe radno dočekati i ovu novu godinu. A svi oni koji uz njih budu radili na dane republičkih praznika trebalo bi da imaju i uvećanu dnevnicu.

U prijedorskim ugostiteljskim objektima slavlje neće biti ograničeno za vrijeme januarskih praznika.

– Tu je kao i obično neograničeno radno vrijeme kada su praznici u pitanju a ovim radnim danima je produženo za sat, kaže Goran Dakić, potpredsjednik udruženja ugostitelja grada Prijedora.

Na Badnji dan i Božić, neće raditi gradska uprava i republički organi. Svi ostali privredni subjekti, na dane praznika, imaju pravo da pune kase. Međutim, za neke preduzetnike tradicija i običaji bitniji su od zarade.

– Nećemo raditi sedmog januara, na Božić to nismo nikada radili. Na Badnji dan ćemo raditi skraćeno radno vrijeme tako da bi osoblje moglo da obavi večeru na vrijeme, napominje Stojan Mandić, vlasnik trgovačkih radnji.

Zakonom o praznicima Republike Srpske ali i odlukom gradonačelnika Prijedora 2. i 9. januara, privredni subjekti mogu da rade od 8 do 14 časova dok je 1. januar neradni dan.

– Osim onih privrednih subjekata koji su rješenjem o registrovanju poslovne djelatnosti predviđene da rade 24 sata, radi se o apotekama, o benzinskim pumpama, trgovačkim radnjama tima dragstor, trgovačkim radnjama u okviru stanica, kao i prodavnicama pogrebne opreme ali i privrednim subjektima koji obavljaju djelatnost prodaje hljeba peciva, poručuje Zinajda Hošić načelnica Odjeljenja za privredu grada Prijedora.

A za Prijedorčane koji ne budu poštovali praznično radno vrijeme slijede kazne, za preduzetnike od 500 do 1500 maraka dok će pravna lica za nepoštovanje pravila biti kažnjena i do 15 hiljada maraka.

RTRS