tragom korijena 1Dokumentarni film “Tragom korijena” autora Pere Špadića, koji se bavi naseljavanjem Ukrajinaca u Potkozarju prije 120 godina, premijerno je prikazan sinoć u prijedorskom Muzeju Kozare.

Istorijske činjenice o dolasku pripadnika ove nacionalne manjine na područje Potkozarja, u filmu se isprepliću sa traganjem za korijenima prijedorskog Ukrajinca Mihajla Kosteckog.

Najveći dio snimljen je u Ravi Ruskoj, na zapadu Ukrajine, odakle potiču preci Kosteckog.

“Ovo je za mene bilo emotivno putovanje i velika radost da sam u poznim godinama doživio da pronađem korijene, posjetim kraj moje bake Marije Burda. Prije ovog dokumentarca, nisam ni sanjao da ću dobiti takvu priliku”, rekao je Kostecki.

tragom korijena 2Dokumentarac, koji traje 45 minuta, sniman je krajem prošle godine uz podršku grada Prijedora, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i više prijedorskih preduzeća. Sav posao urađen je u saradnji sa prijedorskim Udruženjem Ukrajinaca “Kozak”.

Uvodnu riječ pred projekciju filma imao je direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac, koji je podsjetio da su se tokom seoba u Evropi u 19. vijeku u potkozarskim krajevima naseljavali brojni narodi, a da su jedini ostali Ukrajinci i Česi.

“Drago mi je što je i Muzej Kozare domaćin jedne priče koja ide tragom korijena”, istakao je Radivojac.

Autor filma Pero Špadić, novinar “Kozarskog vjesnika”, kaže da je tokom snimanja stekao utisak da su Ukrajinci gostoljubivi, ali nepovjerljivi prema strancima. Špadić iza sebe ima više dokumentarnih i igranih filmova.

Projekciji je sinoć prisustvovao predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Stevo Havreljuk, koji je ovo filmsko ostvarenje ocijenio kao dobru priliku da Ukrajinci iz Prijedora upoznaju zemlju iz koje potiču.

Pored Ukrajinaca, u Prijedoru su registrovana još tri udruženja nacionalnih manjina – Slovenaca, Roma i Čeha.
SRNA