obiljezavanje-25novembra-1Obilježavanje Dana Državnosti Bosne i Hercegovine započelo je obilaskom šehidskih mezarja u Kozarcu, na Brdu i u Prijedoru na kojim je položeno cvijeće i proučena Fatiha.

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Bukvarević je rekao da se ponosno osjećaju što se Dan državnosti Bosne i Hercegovine proslavlja u Prijedoru.

obiljezavanje-25novembra-2“Važno je da pošaljemo poruku iz Prijedora, Srebrenice, Zvornika, Foče da su oni dio Bosne i Hercegovine i obaveza je nas, koji živimo u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Bihaću da pomognemo ovim krajevima. Ja ću u Sarajevu prenijeti poruku da ideja države Bosne i Hercegovine ovdje živi u punom kapacitetu, da ovdje ima ljudi koji obilježavaju Dan državnosti, ali i da je potrebno da mi svi skupa pomognemo u narednom periodu da na ovim prostorima bude što je moguće više države Bosne i Hercegovine”, naglasio je Bukvarević.

Potpredsjednik Narodne Skupštine RS-a Senad Bratić je istakao da je sadašnje vrijeme jedno od raskrsnica u kojeme se nalaze Bošnjaci, muslimani, građani Bosne i Hercegovine.

“Nama treba da nastupimo zajedno za dvije godine i da pokažemo sastavni dio Bosne i Hercegovine”, kazao je Bukvarević i dodao da nije isto voditi politiku na prostoru Federacije BiH i prostoru RS-a.

obiljezavanje-25novembra-3Organizator obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Prijedoru bilo je udruženje Veterana Krajine 1992-95.

Predstavnici udruženja su na Akademiji uručili povelju ministru za boračka pitanja Federacije BiH, predstavnicima pet privrednih subjekata sa kojim imaju izuzetno dobru saradnju, kao i Medžlisu Islamske zajednice Prijedor.

Obilježavanje Dana Državnosti Bosne i Hercegovine započelo je obilaskom šehidskih mezarja u Kozarcu, na Brdu i u Prijedoru na kojim je položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Svečanoj akademiji prisustvovali su preživjeli borci Armije BiH, logoraši, porodice poginulih boraca i predstavnici Islamske zajednice u BiH.

Tekst – Anadolija
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

obiljezavanje-25novembra-4 obiljezavanje-25novembra-5 obiljezavanje-25novembra-6 obiljezavanje-25novembra-7 obiljezavanje-25novembra-8 obiljezavanje-25novembra-9