vesti-bozanaŠta ima novo u porodici Božane Aleksić, samohrane majke petoro dece, iz Donjih Garevaca kod Prijedora, pitaju nas naši čitaoci iz Australije, koji su kao i zemljaci iz Evrope, u nekoliko navrata priskočili u pomoć njenim mališanima, ali i njenom domaćinstvu.

Ukratko, evo raporta našeg novinara: Božana je kupila prase da ga uhrani do zime, kako bi deca imala što kaloričniju hranu, a čitaoci “Vesti” su joj dobrovoljnim prilozima tokom proleća pomogli da izgradi štalu u koju sada zatvara svoju kravu od koje na zimu očekuje i prvo tele.

Uz štalu je sagrađen i svinjac, a staru improvizovanu prostoriju, dosetila se, malo će da popravi, pa bi rado od nje napravila živinarnik i kupila piliće. Božana Aleksić još spominje humanog Dalibora Višića koji živi i radi u Minhenu, a inače je rodom iz Piskavice kod Prijedora, koji je finansirao izgradnju štale i svinjca.

– Eto, nek’ zna da sam kupila prase od 30 kilograma, platiću ga u tri rate… Meso deci ne mogu priuštiti, previše je skupo… – kaže Božana, siromašna žena koja nam se hvali da je tokom letnjeg raspusta čak i – uštedela. – Ne plaćam deci autobuske karte do škole, pa sam taj novac htela da uložim u kupovinu pilića. Ipak, zasad ne može i jedno o drugo: i prase i pilad… Kada bih računala samo na dečje dodatke, ne bismo imali ni za hleb nasušni. Samo ja znam kako da od jednog dinara, napravim dva – kaže vredna Božana na kraju naše posete i pozdravlja sve ljude velikog srca.

Hleb života

– Hvala Bogu, uz nas je stalno Danko Malešević i humanitarna organizacija Hljeb života, koji nas redovno pomažu poklon paketima hrane… Bez konzervi, brašna i testenine, bila bi nam prazna ostava. Hvala i svima koji su nas iz belog sveta pomagali… Ne živi se lako nigde, i oni teško zarađuju svoje dolare – kaže ova samohrana majka.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com