meteoalarm-13avgustPrijedor se nalazi među šest gradova za koje je za srijedu upaljen narandžasti meteoalarm.

Zbog visokih i potencijalno opasnih temperatura, koje bi mogle prelaziti i 36 stepeni Celzijusa, u srijedu bi trebalo da bude upaljen narandžasti meteoalarm u Banjaluci, Mostaru, Prijedoru, Sarajevu, Tuzli i Višegradu.

Naime, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda saopštili su da nas očekuju temperature od 31 do 36 stepeni Celzijusa, koje lokalno mogu ići i koji stepen više.

“Zbog visokih temperatura koje nas očekuju narednih dana, kod hroničnih bolesnika i starijih osoba može doći do komplikacija njihove osnovne bolesti. Toj grupaciji građana se pri svim promjenama temperature savjetuje povećan oprez, te redovno uzimanje terapija”, saopštili su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Ljekari poručuju da ovakve nagle promjene temperature mogu izazvati probleme i kod potpuno zdravih osoba, pa se svima savjetuje izbjegavanje masne hrane, boravka na suncu u najtoplijem dijelu dana, lagana ishrana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam.

Od četvrtka meteorolozi najavljuju smanjenje temperature s pljuskovima i grmljavinom, tako da građane očekuje još jedan temperaturni šok.

Ako je vjerovati dugoročnoj vremenskoj prognozi, do kraja mjeseca očekuje se promjenjivo vrijeme sa pokojim sunčanim danom, poslije kojih slijede pljuskovi i ružno vrijeme. Prema ovoj prognozi, temperature će se kretati od 18 do 36 stepeni Celzijusa.

Inače, narandžasti meteoalarm upozorava da su prognozirane vremenske prilike takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po život ljudi i životinja.

Nezavisne novine