grmecka korida 2014Bik Mrkonja vlasnika Milana Radića iz Mrkonjić Grada pobjednik je 242. Grmečke koride koja je danas održana na Popovića brdu u opštini Oštra Luka.

Mrkonja je nadjačao bika Bjelana vlasnika Radomira Škrbića iz Mrkonjić Grada u izuzetnoj finalnoj borbi u kojoj je publika bila na strani drugoplasiranog, jer je danas u prethodne tri borbe zadobio simpatije više hiljada gledalaca, koliko je posmatralo tradicionalnu bodljavinu bikova.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar uručio je vlasniku prvoplasiranog bika pehar i novčanu nagradu od 2.200 KM, a vlasniku drugoplasiranog grla novčanu nagradu od 1.200 KM, dok su vlasnici svih osam bikova učesnika koride dobili po 500 KM za troškove prevoza i obezbjeđenja životinja.

“I dalje ćemo u organizacionom i finansijskom i svakom drugom pogledu podržati Grmečku koridu da ova manifestacija iz godine u godinu bude sve bolja”, rekao je Stanar novinarima u Oštroj Luci.

On je dodao da ne zna iz kojih razloga se nisu pojavili vlasnici bikova bošnjačke nacionalnosti koji su prethodnih godina bili redovni učesnici ovog događaja.

“Mi smo ih pozvali kao i svake godine. I ove godine uredno smo ih pozvali i ne znam šta je razlog što se nisu odazvali. Vlasnici hrvatske nacionalnosti su ovdje i njihovi bikovi se bore, a zašto naših stalnih gostiju Bošnjaka nema, moraćete njih pitati”, kazao je Stanar.

Na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova rogove je danas ukrstilo osam bikova teške kategorije, odnosno od 900 do 1.200 kilograma.

Grmečkom koridom su završeni Ilindanski dani u kojima opština Oštra Luka svake godine ugosti učesnike Književnih susreta “Šušnjar”, obilježi godišnjicu genocida nad 5.500 Srba i 50 Jevreja u Sanskom Mostu 1941. godine i svetkuje slavu jedne od najmanjih opština u Republici Srpskoj.

SRNA

Foto – ATV

Pogledajte prilog ATV-a