klix-cik-bih-dodjela-sertifikataPredstavnici Centralne izborne komisije BiH uručili su u Sarajevu sertifikate načelnicima i gradonačelnicima izabranim na lokalnim izborima 2. oktobra.

Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić rekao je, obraćajući im se na ceremoniji dodjele, da se nada i vjeruje da će opravdati povjerenje koje su im glasači dali, te im poželio puno sreće i uspjeha u narednom mandatnom periodu.

Šantić je istakao da su potvrđeni rezultati lokalnih izbora 2016. godine objavljeni u Službenom glasniku BiH 1. novembra, te podsjetio izabrane zvaničnike na zakonsku obavezu dostavljanja izjave o imovinskom stanju koju su dužni dostaviti CIK-u BiH do 2. decembra.

Predsjednik CIK-a je podsjetio i na zakonski rok za konstituisanje skupština opština i opštinskih vijeća 30 dana od dana objave potvrđenih izbornih rezultata, kako je propisano, prije svega, poslovnicima o radu jedinica lokalne samouprave.

CIK BiH potvrdio je rezultate lokalnih izbora za 57 skupština opština, 73 opštinska vijeća, 130 načelnika, četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, 10 gradonačelnika i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Na lokalnim izborima, održanim u 130 opština i 10 gradova u BiH, te Brčko distriktu, izabrana su 3.093 nosioca mandata, od kojih su 2.251 ili 81,50 odsto muškarci, podaci su CIK-a.

CIK BiH potvrdio je 1. novembra, u zakonskom roku, rezultate lokalnih izbora u BiH za sve opštine i gradove osim za Stolac u kojem su izbori prekinuti na dan njihovog održavanja zbog nekoliko incidenata na biračkim mjestima.

Izbori ni ove godine nisu raspisani za grad Mostar, budući da je Ustavni sud BiH još 2010. godine proglasio neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koji se tiču izbora u ovom gradu.

Od prestanka važenja tih odredaba, 18. januara 2012. godine do danas nije postignut dogovor koji bi omogućio izmjene zakona i održavanje izbora u Mostaru.

Među onima koji su danas primili sertifikate je i novi gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković iz Demokratskog narodnog saveza koji će „naslijediti“ Marka Pavića koji je tu dužnost obavljao proteklih 12 godina.

SRNA – Klix.ba