cjbpdU akciji pojačane kontrole korišćenja bezbjednosnog pojasa i sjedalica za djecu, koju su policijski službenici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor realizovali u proteklih sedam dana, zbog nekorišćenja pojasa sankcionisana su 392 učesnika i izdato 18 prekršajnih naloga zbog prevoženja djece bez sjedalica, saopšteno je iz ovog centra.

“Pokazatelji svjedoče o jako niskom procentu upotrebe bezbjedonosnih pojaseva i posebno prilagođenih sjedalica koji se, prema rezultatima istraživanja Auto-moto saveza Republike Srpske, kreće oko 50 odsto na mjestu vozača, dok je još manji procenat upotrebe na mjestima suvozača i putnika. Procenat upotrebe posebno prilagođene sjedalice za djecu je još niži”, stoji u saopštenju.

Djeca dobi do pet godina na zadnjem sjedištu moraju biti u posebno prilagođenoj sjedalici koja je pravilno postavljena i pričvršćena, dok su djeca dobi od pet do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas sa kombinacijom posebno prilagođenog podmetača-sjedalice.

Djeca do 12 godina ne smiju se prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da se djeca do dvije godine smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u kontra smjeru od smjera kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne.

SRNA