sjecanje-na-poginule-i-nestale-borce-prijedora-1Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu “Za krst časni”, u Prijedoru je večeras obilježen 15. septembar – Dan nestalih i poginulih Republike Srpske.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor Zdravka Karlica rekla je večeras novinarima da je postala tradicija da se uoči Dana poginulih i nestalih boraca porodice sjećaju svojih najmilijih.

“Ove večeri okupljamo se oko spomenika poginulim borcima, odajemo počast našim najmilijim poginulim, da se nikad ne zaborave i žao mi je što mnogi još nemaju tu priliku da obiđu grob svojih nestalih jer se još traga za 1.671 nestalim borcem i civilom”, istakla je Karlica.

sjecanje-na-poginule-i-nestale-borce-prijedora-2Ona je dodala da jedina poruka koju bi trebalo poslati sa ovog mjesta jeste želja da svi budu sahranjeni, bez obzira kojem narodu pripadaju.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković kaže da je ovaj dan prilika da se Prijedorčani prisjete svojih saboraca, očeva, sinova i braće jer to su oni koji su dali najviše za mir u Republici Srpskoj.

“Smatram da se u Srpskoj još uvijek ne cijeni njihovo djelo i apelujem da svi nadležni organi učine sve kako bi se smanjio broj nezaposlenih boraca, a posebno mislim na republičke komisije koje još pričaju političku priču u vezi sa nestalim borcima”, dodao je Đaković.

Paljenju svijeća i polaganju vijenaca na spomeniku “Za krst časni” prethodio je parastos poginulim i nestalim borcima koji je služen u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru.

SRNA

sjecanje-na-poginule-i-nestale-borce-prijedora-3 sjecanje-na-poginule-i-nestale-borce-prijedora-4 sjecanje-na-poginule-i-nestale-borce-prijedora-6 sjecanje-na-poginule-i-nestale-borce-prijedora-5