rtvpd-prvaciciU Republici Srpskoj sutra počinje nova školska godina za 134.781 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je rečeno da, zbog rekontrukcije i sanacije školskih objekata, nastava sutra neće počiti u osnovnim školama “NJegoš” u Berkovićima, “Sveti Sava” u Loparama, “Sveti Sava” u Doboju, te u Srednjoškolskom centru “Milorad Vlačić” u Vlasenici.

Osim ovih škola, u kojima će početak nastave biti prolongiran, nastavni proces nesmetano će početi u svim ostalim školama i njihovim područnim odjeljenjima.

U prvi razred osnovnih škola u predstojećoj školskoj godini upisano je 10.118 učenika, a u prvi razred srednjih škola 10.608 učenika.

Kada je riječ o broju upisane djece u prvi razred po opštinama/gradovima, najviše djece upisano je u Banjaluci, zatim u Bijeljini, pa u Prijedoru i Doboju.

Najmanje učenika, svega šest, upisano je u Kalinoviku, a sedam u Driniću, te po četiri u osnovnim školama “Petar Škundrić” u Budimlića Japri, opština Oštra Luka i “Vuk Karadžić” Živinice-Kneževo.

U 73 područna odjeljenja upisana su po dva učenika, u 93 područna odjeljenja upisan je po jedan učenik, dok nijedan učenik nije upisan u 53 područna odjeljenja osnovnih škola u Srpskoj.

os mladen stojanovic ljubija-priredba za prvacice (11)Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete obezbijedili su besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, a za tu namjenu izdvojeno je 987.000 KM.

Za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece od trećeg do devetog razreda besplatne udžbenike obezbijediće Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Ministarstvo prosvjete i kulture i u školskoj 2016/2017. godni nastavlja sa podrškom školama koje organizuju prošireni program – produženi boravak i jutarnje čuvanje učenika.

Jutarnje čuvanje organizovano je u 10 škola, dok je u 55 škola organizovan produženi boravak. U šest škola od ove školske godine prvi put će biti organizovan produženi boravak, dok će u jednoj školi prvi put biti organizovano jutarnje čuvanje učenika.

Prema podacima dobijenim od škola, u prošireni program biće uključeno 4.460 učenika. Ministarstvo će snositi troškove plata radnika, dok lokalna zajednica može da snosi materijalne troškove, a roditelji troškove ishrane u produženom boravku.

prazne skolske klupeI ove školske godine, za učenike koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra od škole, biće obezbijeđen prevoz, a u budžetskoj 2016. godini obezbijeđeno je 4.600.000 KM za ove namjene.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, UNDP je u 2015. godini uložio 3.276.853 KM za sanaciju 13 osnovnih škola, gdje su obnovljene elektro-instalacije, grijanje, sanitarni čvorovi, podovi, stolarija, fasade, krovovi, te obavljeni molerajski radovi.

Iz budžeta Republike Srpske u 2015. godini za sanaciju sistema grijanja i mokrih čvorova u 26 osnovnih škola uloženo je 342.705 KM, a iz istih sredstava namijenjeno je i 45.000 KM za nabavku računara za osam osnovnih škola.

Ukupan iznos izdvojenih sredstava za kapitalna ulaganja i nabavku opreme iz budžeta u 2015. godini je 387.705 KM.

Ministarstvo civilnih poslova BiH i japanska agencija za razvoj JICA, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, proveli su projekat obnove osnovnih škola “Sveti Sava” u Bijeljini, “Sveti Sava” u Istočnom Sarajevu i “Desanka Maksimović” u Oštroj Luci.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, 80 odsto učenika ove godine upisalo je zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 20 odsto učenika zanimanja trećeg stepena složenosti.

Ministarstvu prosvjete i kulture posebno je važno da je u novoj školskoj godini realizovan plan upisa učenika u nova zanimanja trećeg stepena složenosti, a to su: časovničar, zlatar i optičar, kao i plan upisa za novo zanimanje četvrtog stepena složenosti – tehničar mašinske energetike. Uvođenje ovih zanimanja tražilo je tržište rada, a učenici su iskazali veliko interesovanje za njih.

Tržište rada i ove godine je pokazalo interesovanje za neka zanimanja za koje je Ministarstvo, na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, razvilo nastavne planove i programe, i to: tehničar hortikulture, struka Poljoprivreda i prerada hrane i tehničar mašinske energetike, struka Mašinstvo i obrada metala.

Ministarstvo je izmijenilo nastavni plan i program za zanimanja ekonomski tehničar i bankarski tehničar tako što je povećalo fond časova matematike i uskladilo časove iz ovog predmeta sa ostalim zanimanjima četvrtog stepena složenosti.

Osim toga, izmjene se odnose na module knjigovodstva koji se izučavaju u okviru praktične nastave, odnosno bankarske obuke u zanimanju bankarski tehničar, koji su dodati modulima predmeta knjigovodstvo za prvi, drugi i treći razred zanimanja ekonomski tehničar, poslovno-pravni tehničar i bankarski tehničar.

Ovi nastavni planovi i programi su u primjeni od školske 2016/2017. godine i odnose se na prve razrede, a ostali razredi završavaju školovanje po započetom nastavnom planu i programu.

Ministarstvo je, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, u proteklom periodu radilo na razvoju nacionalnih nastavnih planova i programa za zanimanja četvrtog stepena složenosti u oblasti umjetnosti: likovni tehničar, tehničar dizajna grafike i tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda, imajući u vidu da su u primjeni bili nastavni planovi i programi Srbije. Pravilnik o nastavnom planu i programu za umjetničke škole objavljen u “Službenom glasniku Republike Srpske” broj 59/16.

Ministarstvo prosvjete i kulture je, na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, donijelo nastavne planove i programe za zanimanja trećeg stepena složenosti, i to: optičar struka Mašinstvo i obrada metala i časovničar i zlatar struka Ostale djelatnosti. Oni su objavljeni u Pravilniku o nastavnom planu i programu za srednje stručne škole, u “Službenom glasniku Republike Srpske” broj 59/16.

U narednom periodu Ministarstvo će raditi evaluaciju nastavnih planova i programa za zanimanja arhitektonski tehničar i građevinski tehničar, imajući u vidu da je u školskoj 2015/2016. godini generacija učenika završila školovanje po novim i modernizovanim programima.

SRNA

Povezane vijesti

Gradonačelnik Đaković razgovarao sa generalnim sek... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da saradnja grada Prijedora i Crvenog krsta na lokalnom i republičkom nivou zaslužuje vrlo visoku ocj...
Položila zakletvu: Narodna skupština RS izabrala P... Narodna skupština Republike Srpske izabrala je danas Suzanu Gašić za ministarku trgovine i turizma Srpske, nakon što je konstatovana ostavka dosadašnj...
Veća potražnja povećala cijene ogrevnog drveta ... Dolaskom hladnijih dana građani Srpske privode kraju pripreme ogreva za zimu. Zbog velike potražnje cijene drvnog sortimenta su u porastu. Iz Udruženj...
Prijedor: Obilježen Dan poginulih i zarobljenih bo... Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu "Za krst časni", u Prijedo...
Prijedor: Sjednicu Skupštine grada napustili člano... Sjednicu Skupštine grada Prijedora napustili su članovi Odborničkog kluba DNS-a. Kao razlog za ovakav potez navode to što Skupština nastavlja rad, ...
Prijedor: Za sanaciju krova na boračkim zgradama o... Grad Prijedor će za sanaciju tri krova na boračkim zgradama u naselju Tukovi izdvojiti 64.738,44 KM. Tokom procedure javnih nabavki na raspisani te...
NDC Prijedor realizuje projekat “Glasno za m... U zajedničkim naporima mirovnog obrazovanja usmjerenog na stvaranje klime nenasilja i mirnog rješavanja sukoba, NDC, kancelarija u Prijedoru od 2010. ...
Hrastova mrežasta stjenica pustoši šume i prijeti ... Hrastova mrežasta stjenica, insekt štetočina, pojavila se u šumama u regionu, pa tako i u RS, a voćari iz Potkozarja(Banja Luka, Prijedor, Gradiška) s...