rtrs-rudarski fakultetNa univerzitetima u Srpskoj u toku je drugi upisni rok. Na fakultetima su slobodna još 1.662 mjesta za buduće brucoše. Primjetno je manje interesovanje mladih za akademske studije na većini ovdašnjih fakulteta.

Slična situacija je i u Visokoj medicinskoj školi i Rudarskom fakultetu u Prijedoru.

Sanja Grujičić ove godine upisala je Visoku medicinsku školu u Prijedoru. Odlučila se za smjer fizioterapija, jer se nada da će joj to omogućiti lakše zaposlenje.

Smjer fizioterapija Visoke medicinske škole u Prijedoru jedini je popunjen nakon prvog upisnog roka. Na ostala četiri smjera – sanitarna njega, radna terapija, sanitetsko inženjersko i medicinsko-laboratorijsko inženjerstvo slobodnih mjesta je mnogo. Rukovodstvo ove ustanove nada se da će drugi upisni rok pobuditi interesovanje kod brucoša.

– Nadamo se da ćemo u drugom upisnom roku popuniti ono što smo planirali, dakle po 30 studenata na svih pet redovnih studijskih programa, istakao je Radenko Stijepić, direktor Visoke medicinske škole Prijedor.

Slična situacija i na Rudarskom fakultetu u Prijedoru. Iako je upisni rok u toku, studentska služba ostala je prazna. Brucoši ove godine nisu zainteresovani za tehničke fakultete, pa i za rudarstvo.

Od ukupno 40 slobodnih mjesta, u prvom upisnom roku popunjeno je samo devet. Kako se čini, ni drugi upisni rok neće promijeniti situaciju.

– Odziv nije ništa bolji nego ni u prvom konkurskom roku, što dovodi da tako kažemo u pitanje koliko ćemo ukupno studenata upisati u prvu godinu, naglasio je Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta Prijedor .

Prijave kandidata u okviru drugog upisnog roka počele su 22. avgusta, a polaganje prijemnih ispita zakazano je za 29. avgust.

RTRS