srna-koncert slovenacki hor (1)U organizaciji Udruženja Slovenaca “Lipa” iz Prijedora sinoć je na malom gradskom trgu održan cjelovečernji koncert muškog hora “Vinograd” iz Vrtovina kod Ajdovščine.

Horovođa Stojan Koren kaže da je riječ o grupi od 15 horskih pjevača koja ove godine obilježava deset godina postojanja.

“Na repertoaru imamo slovenske pjesme, ali i druge kompozicije horske muzike i radujemo se što smo po prvi na ovom području u prilici da predstavimo svoj rad”, rekao je Koren.

On je dodao da je riječ o prijateljima koje je povezala ljubav prema muzici i druženju tako da rado nastupaju na lokalnim svečanosti u okviru kulturnog društva u Vrtovinu, čiji su dio, ali i da iza sebe imaju i dosta gostovanja širom Slovenije i van njenih granica.

srna-koncert slovenacki hor (2)Predsjednik Udruženja “Lipa” Alenka Uduč rekla je da su u saradnji sa mnogim slovenačkim gradovima do sada predstavili brojne muzičke grupe i horove u Prijedoru, a da su se ove godine odlučili za ovaj hor koji njeguje slovensku muziku.

Ona je dodala i da su gosti koncerta bili članovi ojkačke grupe “Mlado Potkozarje”.

“Htjeli smo da napravimo neko poređenje tako da zajedno sa njima nastupe i ovdašnji pjevači koji njeguju melos ovog kraja i time publici učinimo još privlačnijim ovaj muzički nastup na otvorenom”, dodala je Udučeva.

Sinoćnji koncert bio je jedna od manifestacija Prijedorskog kulturnog ljeta koje se nastavlja već u nedjelju tradicionalnim karavanom “Selo veselo” koji ove godine kreće iz Miske Glave.

SRNA

srna-koncert slovenacki hor (3)