toplana-biomasa (1)U Prijedoru će sutra biti obavljena svečana primopredaja novog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije, kojoj će prisustvovati delegacija Vlade Republike Srpske i predstavnici Privredne komore Austrije.

Svečanosti će prisustvovati i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, te predstavnici Ambasade Austrije u BiH.

U delegaciji Vlade Srpske, koju će predvoditi potpredsjednik Srebrenka Golić, biće ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, najavljeno je iz Vlade.

Prijedorska “Toplana” projektovana je i izgrađena sa mogućnošću proizvodnje i toplotne i električne energije na bio-masu ukupne snage dva puta po deset megavata toplotne energije i 250 kilovata električne energije.

Glavni izvođač radova na izgradnji ovog postrojenja bila je austrijska firma “Urbas energitehnik”, a projekat je finansiran iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i donatorskih sredstava Švedske međunarodne agencije za razvoj /SIDA/.

U prijedorskoj “Toplani” u decembru prošle godine pušteni su u pogon novi kotlovi čime je sistem centralnog grijanja sa skupog i nečistog mazuta prešao na znatno jeftiniju i ekološki prihvatljiviju biomasu.

Šef EBRD-a Jan Braun tom prilikom je rekao da je izuzetno zadovoljan, jer je ovo projekat koji je postavio novi rekord po najbržoj implementaciji.

“Potpisali smo ugovor o zajmu 24. decembra 2014. godine i ovdje smo na otvaranju nepunu godinu dana nakon toga. U svim projektima koje smo finansirali u BiH ovaj je postavio rekord u najbržoj implementaciji”, rekao je Braun.

Sutrašnju primopredaju organizuje “Urbas energitehnik” u saradnji sa prijedorskom “Toplanom”, a svečanost će biti održana kod novih postrojenja u Aleji Kozarskog odreda sa početkom u 12.30 časova.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com