pressrs-crkva-vjeronauka-odrasliMeđusobni odnosi tašta, svekrva, snaha i zetova bili su tema najnovijeg, 35. predavanja jereja Vladislava Vučanovića, koji već osmu godinu u pravoslavnom Hramu Rođenja Presvete Bogorodice vodi vjeronauku za odrasle.

Naime, Vučanović je u prepunoj crkvi u prijedorskom mjestu Pašinac besjedio o “slijepoj roditeljskoj ljubavi”.

– To se odnosi na roditelje koji se potpuno pogrešno miješaju u porodične odnose svoje već odrasle djece, pa se, na primjer, dešava da huškaju sina protiv snahe. To je nedopustivo, jer ako volimo djecu, onda moramo da im želimo dobro. A kakvo je dobro sijati razdor među supružnicima – zapitao se Vučanović pred prisutnima.

Roditeljsko gnijezdo

On je upozorio parohijane da se zetovi, snahe, tašte i svekrve danas toliko često svađaju da je vrlo malo porodica u kojima pomenute ličnosti žive u slozi.

– Ti narušeni odnosi se prenose na cijelo društvo, pa je, nažalost, mnogo zetova koji bi ponekad voljeli da su se oženili siročetom… A koliko je tek strašnih priča o nerazumnim taštama koje su prvo doprinosile stvaranju nove porodice, a onda se svim snagama trudile da je unište? Eto, mi sveštenici smo nerijetko u prilici da od brojnih zetova čujemo kako tašte žele da na njih bace magiju i da ih ubiju, a šta sve snahe kažu za tašte bolje da ne spominjemo – otkrio je Vučanović.

S tim u vezi, jerej Vladislav je savjetovao roditeljima da se ne upliću u unutrašnji život porodice, jer mladi moraju sami da razjasne svoje odnose.

– Oni će to učiniti daleko brže, a takav stav najjasnije potvrđuje iguman Evmenije, koji kaže da je Gospod roditeljima povjerio djecu da bi ih odgajili, a zatim pustili u samostalni život. Dakle, djeca su roditeljima data da ih dovedu do trenutka kada će izletjeti iz roditeljskog gnijezda. Upravo roditelji treba da ih na to podstaknu, a zatim da radosno posmatraju taj let. Knjigu svog života pišu odrasla djeca, a roditelji u najboljem slučaju mogu da ih malo isprave – poručio je Vučanović.

Nadalje, ovaj paroh Palančiške crkvene opštine prenio je i savjete sveštenika Pavla Gumerova o razlozima vječitih konflikata tašti i zetova, kao i svekrva i snaha.

– Prvi je ljubomora. Jednog istog čovjeka voli dvoje ljudi. Ali različito. Jedna strana voli kao majka, a druga kao žena ili muž. I tog voljenog čovjeka oni ne mogu da podijele. Naravno, ovdje je krivac uglavnom starija generacija. Majka ne želi da pusti voljeno dijete niti da shvati da je odraslo i da, po prirodi stvari, ima pravo da stvara svoju porodicu, odnosno da pored majke voli još nekoga. Ako roditelji tako traže ljubav svoje djece ili su ljubomorni, znači da ih ne vole dovoljno – prenio je Vučanović.

Žalosna iskustva

Upozorio je i na sudar dviju generacija – očeva, majki i djece, gdje stariji sebe smatraju iskusnijim i mudrijim, misleći da imaju pravo da daju savjete i miješaju se u život mlađih.

– Mladima se to nimalo ne dopada jer imaju svoj život i viđenje. Za njih je pogled na svijet starijih staromodan, a iskustvo izašlo iz upotrebe. Da ne pominjemo da su razlog konflikata i predrasude i neobjektivan odnos pod uticajem urbanih legendi i tuđih žalosnih iskustava o taštama i zetovima. Postoji mnogo viceva i anegdota za taštu i zeta, a za svekrvu i snahu ih nemamo uopšte, jer odnos između snahe i svekrve ima često dramatičan, umjesto komičan karakter. Tu onda nije do šale – objasnio je otac Vladislav.

Treba prevazići viceve i predrasude!

Neki vjernici kažu da su iz ovog predavanja izvukli nove duhovne pouke.

– Meni je bilo zanimljivo i da će samohrana majka ženu koja zavoli njenog sina gledati kao suparnicu i nastojati da ih posvađa u toj svojoj ljubomori i slijepoj majčinskoj ljubavi. Uz to, naučio sam da treba da radimo na sebi i da pokušamo da prevaziđemo predrasude i viceve o taštama i tastovima, svekrvama i svekrovima. Treba da ih uvjerimo da su im djeca u “sigurnim rukama”, jer ćemo i sami jednom biti u tim ulogama – kaže Prijedorčanin koji je bio na predavanju.

Press RS