kozarac-carsija (2)Na području Centra javne bezbjednosti Prijedor u toku 2014. i 2015. godine evidentirano je ukupno 10 događaja u kojima su službena lica bila ometana prilikom obavljanja službenih poslova i zadataka, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Od navedenih događaja posebno se ističu posljednja dva koja su se dogodila u decembra prošle godine na području koje operativno pokriva Policijska stanica Kozarac.

Tom prilikom su policijski službenici bili spriječeni da na zakonit način obavljaju poslove i zadatke iz svoje nadležnosti.

U toku 2014. i 2015. godine nadležnom tužilaštvu je proslijeđeno devet izvještaja za počinjenih pet krivičnih djela – sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i 13 krivičnih djela – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a za jedno krivično djelo u toku je rad na dokumentovanju i kompletiranju predmeta nakon čega će Okružnom tužilaštvu Banjaluka biti dostavljen izvještaj.

U 2014. godini policijski službenici su izdali 51 prekršajni nalog za počinjeni prekršaj po članu 24 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, dok su u toku prošle godine za isti prekršaj izdali 49 prekršajnih naloga.

Prilikom navedenih događaja u najvećem broju slučajeva službena lica su zadobila lakše tjelesne povrede.

CJB Prijedor najoštrije osuđuje svaki napad na policijske službenike prilikom obavljanja službenih poslova i zadataka, te će svaki ovakav napad prioriteno biti predmet utvrđivanja prekršajne ili krivične odgovornosti odgovornih lica.

Zakon o javnom redu i miru RS propisuje prekršaj po članu 24 ovog zakona koji predviđa da ko ometa ili sprečava djelovanje državih organa, privrednih društava ili drugih pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, ili ko ne postupi na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju njihovog službenog lica kazniće se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM ili kaznom zatvora do 60 dana.

S druge strane, članovi 387 i 388 Krivičnog zakona RS propisuju krivična djela – sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com