avaz-kontrola vozacaDa se mnogi ne libe pijani ili pripiti sjesti za volan, pokazuje i podatak iz CJB Prijedor čiji su policijski službenici od januara do početka decembra ove godine uredno evidentirali 1.764 vozača koja su upravljala motornim vozilima pod utjecajem alkohola.

Među “veselim” vozačima ima i neslavnih rekordera, pa su tako njih 73 “salila” više od dva promila alkohola. Uvjerljivo prvi bio je jedan traktorista, kod kojeg se alkotest, nakon što se traktorom “parkirao” pred kafanu, udarivši prethodno u Golf, zaustavio na nevjerovatna 3,4 promila. Osim ovog grijeha, traktorista je imao još jedan – svoj Zetor je vozio bez vozačke dozvole!

Inače, na triježnjenju u službenim prostorijama CJB Prijedor zadržano je 739 vozača, među kojima je, kako saznajemo, bilo i viđenijih Prijedorčana koji su, i pored uvjeravanja tipa “ja sam taj i taj”, ipak noć proveli u pritvoru podijelivši omanju prostoriju s drugim “običnim” pijanim vozačima, ali i ponekim od sitnih kriminalaca. Dvanaestosatno iskustvo koje zasigurno neće zaboraviti.

Naravno, pojedini su se u pritvoru u toku ove godine trijeznili i po nekoliko puta pa mnogi smatraju da će takve konačno uozbiljiti novopredloženi zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja te kazne koje bi za pijane i bahate vozače trebale iznositi i do 1.000 KM.

Dnevni avaz