cjbpd-pres-10decembarCentar javne bezbjednosti Prijedor prioritetno provodi aktivnosti na prevenciji i zaštiti od terorizma i sve ljudske i materijalne kapacitete stavlja u tu funkciju, izjavio je danas načelnik ovog centra Dalibor Ivanić.

“Apelujem da naši građani vjeruju u policiju Republike Srpske, u CJB Prijedor, kao i u to da smo maksimalno budni i da sve ljudske i materijalne kapacitete stavljamo u funkciju prioritetne zaštite i prevencije od terorizma, a onda u pogledu prevencije opšteg kriminaliteta i drugih oblika ugrožavanja”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je istakao da policija čini sve, ali da apsolutne bezbjednosti nema i da se nikad ne može znati hoće li doći do izolovanog ili individualnog slučaja da neko nešto uradi, što ne bi trebalo, ali policija preduzima sve da do toga ne dođe.

“Svakodnevno razmjenjujemo bezbjednosno interesantna saznanja sa Upravom za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Informacije koje do nas dolaze provjeravamo. Uglavnom su to informacije opšteg karaktera koje se tiču šire regije, bez nekih bezbjednosnih prijetnji”, rekao je Ivanić.

On je podsjetio da je pojačano prisustvo policije na mjestima gdje se okuplja veći broj građana i da policija kod svakog prijavljivanja javnog skupa preduzima dodatne mjere bezbjednosti, kao i da se dodatno obezbjeđuju škole.

“Kontaktirali smo sva odgovorna lica koja rukovode ustanovama gdje se okuplja veći broj građana, poput pozorišta, kino sala i sportskih dvorana kako bi preduzeli i mjere samozaštite i kako bi se podigla svijest o bezbjednosnoj prijetnji ugrožavanja krivičnim djelom terorizma i potrebi i obavezi da svako sumnjivo ponašanje u tom kontekstu prijave policajcu, najbližoj policijskoj stanici ili na broj telefona 122”, kaže Ivanić.

U novembru je zabilježeno 85 krivičnih djela ili za 13 manje nego u novembru prošle godine. Rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu je 51,2 odsto, a ukupna 75,3 odsto.

“U padu je broj povratnika u činjenju krivičnih djela za nekih 14 odsto, a broj maloljetnih izvršilaca krivičnih djela ostao je na istom nivou kao prošle godine. Riječ je o tri maloljetnika”, rekao je Ivanić.

On je naglasio da u novembru nije bilo nijedno razbojništvo, da su u ovoj godini bila ukupno tri, a da je lani za 11 mjeseci bilo 11 razbojništava.

Evidentirano je 55 prekršaja javnog reda i mira ili za 11 odsto manje nego lani, a u oblasti bezbjednosti saobraćaja 1.979 prekršaja ili za 1,6 odsto više nego lani.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com