rudar prijedor-sloboda-treneriRudar-Prijedor je, nastavljajući takmičenje u Premijer ligi BiH poklekao pred praznim tribinama Gradskog stadiona (klub kažnjen zabranom prisustva gledalaca na dvije utakmice zbog incidenata svoje navijačke grupe „Alkohol bojs“) od lidera na tabeli, tuzlanske Slobode rezultatom 0:1.

Bio je ovo četvrti poraz „zeleno-crnih“ na domaćem terenu „minimalcem“ (prethodni su bili od mostarskog Zrinjskog, Širokog Brijega i bijeljinskog Radnika), a prvi pod vođstvom šefa stručnog štaba Zlatka Jelisavca.

-Prije svega čestitao bih Slobodi na zasluženoj pobjedi i poželio joj sve najbolje u nastavku prvenstva. Znali smo da nas očekuje teška utakmica. Protivnik je u prvih 15 minuta imao tri šanse, ali odgovornom igrom dočekali smo i mi našu priliku pred sam odlazak na odmor. Šteta je što je nismo iskoristili, jer bi nam u nastavku bilo mnogo lakše. Ostaje žal što smo gol dobili iz prekida, jer su moji momci uložili maksimum zalaganja i borbenosti kako bi došli do vrijednog boda u borbi za opstanak – naglasio je Jelisavac.

Pitanje pobjednika riješio je kapiten „crveno-crnih“ Zajko Zeba, kada je iz slobodnog udarca u drugom poluvremenu majstorski savladao po ko zna koji put najistaknutijeg pojedinca u redovima Prijedorčana, nemoćnog u tom trenutku, golmana Dalibora Kozića.

Gostima iz „grada soli“ koji su u Potkozarju u dosadašnja tri odmjeravanja snaga u elitnoj bh.konkurenciji pretrpjeli sva tri poraza, uz prvo slavlje, bio je ovo prvi pogodak, poslije 347 minuta.

-Tuzlaci igraju najljepši fudbal u BiH. Suprotstaviti im se ofanzivnijom igrom značilo bi ostaviti im prostora, a vidjelo se na samom početku utakmice koliko su opasni. Zato smo se trudili da budemo disciplinovani i prvenstveno pokušamo da se odbranimo. Pauza u prvenstvu nije nam dobro došla, jer smo „vezali“ pobjedu nad sarajevskim Željezničarem i remi na gostovanju mostarskom Veležu. Dobili smo nove povrede, što je otežavajuća okolnost kada se ima oskudan igrački kadar – podsjetio je Jelisavac.

Koliko je u ovom trenutku, uz odlično suđenje Gorana Paradžika iz Ljubuškog, ekipa nekadašnjeg golgetera šampionskog Sarajeva i beogradske Crvene zvezde, Husrefa Musemića, ipak, bila bolji rival ilustruje jedan zanimljiv podatak.

Naime, dječaci koji su sakupljali lopte iza golmana Slobode Kenana Pirića, koji je u dva navrata odlično intervenisao, samo jednom su imali priliku da obavljaju svoj posao tokom cijele utakmice.

Bilo je to u sudijskoj nadoknadi vremena, u 92. minuti meča, kada je lopta prvi put bila u „gol-autu“.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com